O-STA

Ohranjanje evropske kulturne dediščine

Štiri dijakinje SŠOF Ljubljana so v okviru programa Erasmus+ obiskale partnersko šolo v Romuniji, natančneje v mestu Targu Jiu. Maša Brna, Eva Jež, Pia Brolih Djilas in Albinca Podkrižnik so pod okriljem mentorice mag. Alenke Podlogar v času od 10. do 16. maja 2015 s kolegi in vrstniki iz šestih partnerskih šol vezle tradicionalno romunsko bluzo, oblikovale glino na vretenu in dekorirale keramiko na tradicionalen način.

Rdeča nit projekta Career in Art, ki ga podpira Evropska komisija, je seznaniti dijake umetniških srednjih šol s širokim spektrom umetniškega ustvarjanja ter spodbujati mlade ustvarjalce, da nadaljujejo študijsko pot na področju umetnosti. V ta namen smo v projekt vključili tudi ohranjanje evropske kulturne dediščine, med drugim lončarstvo in vezenje tradicionalnih vzorcev.

Dekleta so v enem tednu intenzivnega dela spoznale kulturno dediščino mesta Targu Jiu in njegovih okoliških vasi, natančneje lončarsko vas Horezu, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, srednjeveški samostan v Horezuju in Brâncușijeve mojstrovine v središču mesta Targu Jiu. Kolegi s Slovaške so v času izmenjave našim dekletom predstavili tekstilne izdelke, ki so jih ustvarili s posebnim načinom polstenja, naša dekleta pa so ostalim udeležencem predstavila mesto Ljubljana in Slovenijo ter našo šolo, s posebnim poudarkom na oddelku za modno oblikovanje in modni reviji dijakov SŠOF Ljubljana.

Tovrstna druženja so izrednega pomene za mlade ustvarjalce, ker s prečkanjem mej premikajo meje lastnega zaznavanja skupnega evropskega prostora. Preko interakcije z vrstniki iz ostalih evropskih držav in pogovorov s profesorji, krepijo svojo lastno pozicijo tukaj in zdaj in se počasi oblikujejo v ustvarjalce evropskega kova. Srečanja pa so nenazadnje pomembna tudi za nadgradnjo angleškega jezika, medkulturni dialog in širjenje evropskega duha.

Besedilo: Sandra Žeželj

Foto: Alenka Podlogar