O-STA

Belgijska izkušnja

Novembra 2015 je potekalo že tretje srečanje projekta Career in Art v okviru programa Erasmus+. Tokrat so Karmen Bukovec, Bor Šparemblek, Žan Peternelj, Živa Oblak in profesorica Sonja Lebedinec Radigues za en teden odpotovali v Belgijo. Tam so spoznali kanček te prečudovite kraljevine ter se družili z dijaki iz Belgije, Poljske, Romunije, Turčije in s Slovaške. Pogovarjali so se o različnih pogledih na umetnost, se udeležili številnih delavnic, se srečali s priznanimi lokalnimi ustvarjalci, si ogledali umetnostno zgodovinske znamenitosti Antwerpna in Genta in postavili razstavo svojih izdelkov.

Boru se je najbolj vtisnila v spomin ulica grafitov v Antwerpnu, kjer vsako poletje poteka festival street arta na prostem. Žan je bil uradni fotograf skupine, njegove fotografije so prevzele tako dijake kot profesorje, Živa in Karmen sta bili nežni del ekipe in sta poskrbeli za nemoteno komunikacijo v angleškem jeziku ter se izkazali pri potisku platnenih torb.

Dijaki so mnenja, da je bila izmenjava zelo uspešna. Veliko novega je bilo predvsem na umetnostno zgodovinskem področju, saj so dijaki obiskali ene najbolj poznanih katedral v Evropi, Rembrantovo rojstno hišo ter znameniti mesti Antwerpen in Gent. Prav tako so srkali znanje ob pogovoru s priznanimi belgijskimi ustvarjalci in obrtniki ter obiskali lokalno galerijo stekla in nemško pokopališče padlim v drugi svetovni vojni. Veseli so, da so spoznali belgijski šolski sistem, ki se precej razlikuje od našega, predvsem po storilnostni naravnanosti, ter preživeli pet dni pri družinah, kjer je komunikacija potekala zgolj v angleškem jeziku.

Po povratku domov, so predstavili svojo izkušnjo na pedagoški konferenci pred učiteljskim zborom in v razredu pred svojimi sošolci. Bor je oblikoval plakat, ki lepo povzema belgijsko izkušnjo in visi v šolskem projektnem kotičku, Žan je zmontiral film, Živa je napisala članek za šolsko spletno stran, Karmen pa je bila vodilna vokalistka pri predstavitvi projekta na šoli.

Naslednja postaja: Levice, Slovaška.

Besedilo: Sandra Žeželj

Foto: Sonja Lebedinec Radigues, Bor Šparemblek