O-STA

Hiša eksperimentov in inženirji združili moči!

Hiša eksperimentov bo k svoji bogati zbirki dodala popolnoma nov eksperiment, ki je nastal v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Imenuje se "Tiha voda mostove dere", prvič pa bo predstavljen v petek, 15. januarja 2016, ob 11. uri, v prostorih Hiše eksperimentov na Trubarjevi 39 v Ljubljani. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na odprtju, kjer bo eksperiment in doprinos UL FGG pozdravila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Maja Makovec Brenčič.

Eksperiment prikazuje, kako ovira v reki vpliva na rečni tok. Obiskovalci bodo tako s potiskom ročic v model reke dodali različne ovire in s pritiskom na stikalo pognali rečni tok. Videli bodo, kako voda v modelnem žlebu odnaša drobni pesek in s tem ustvarjala zanimive oblike peščenega dna. Ob ovirah nastajajo erozijski tolmuni, tako, kot različne oblike rečnega dna in erozijski tolmuni nastajajo tudi v naravnih rekah, vendar jih zaradi kalnosti rečne vode pogosto ne vidimo.

Obiskovalci bodo lahko videli pojave v dnu rečne struge in spoznali delovanje vodnega toka. Ali veste, da dno reke prerastejo alge, če je ta umazana? Veste, da se rečni pesek in prod ob poplavah premeščata po rečnem dnu, se medsebojno brusita, reka pa s tem deluje kot čistilna naprava? Ali pa, da so v strugi reke prepovedana gradbena dela, kadar se v njej drstijo ribe? Ob dežju ali taljenju snega je podvodno dogajanje še zanimivejše. Takrat reke narastejo, rečna voda s svojo energijo odnaša pesek in prod. S tem oblikuje sipine in prodišča, ob ovirah v vodnem toku, kot so recimo mostni oporniki ali vodne zgradbe, pa se voda vrtinči in oblikuje globoke erozijske tolmune. Če je ovira, t.j. steber mostu, preveč oglate oblike, ali pa je teh stebrov veliko, lahko voda opornike tudi spodje in celo poruši most.

Zanimivo, kako pestra in dinamična je nam včasih nepoznana narava, kajne? Vabljeni k obisku Hiše eksperimentov, svojo prisotnost pa prosimo potrdite do četrtka, 14. januarja, na e-naslov irena.pavcic@ippr.si.