O-STA

Ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo z zanimivimi vsebinami na Informativi

Bodoči študenti, ki se bodo v kratkem na Informativi 2016 podali na pot študija in svoje kariere, bodo 22. in 23. januarja na Gospodarskem razstavišču lahko pobliže spoznali tudi, kaj vse se dogaja na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Ker je prihodnost treba še zgraditi, bodo pestre programe spoznavali preko zanimivih eksperimentov.

Na oddelku za vodarstvo in okoljsko gradbeništvo bodo z modelom podtalnice ponazorili kaj se dogaja, ko podtalnico črpamo, prikazali pa bodo tudi kako deluje vodovodni sistem.

Oddelek za gradbeništvo bo obiskovalcem na Gospodarskem razstavišču ponudil izvirno delavnico "Ali je kaj trden most", kjer bodo izvedeli, kaj lahko naredimo, če ena deska ne zagotavlja varnega in udobnega prehoda preko potoka. In ker smo v življenju obkroženi z različnimi viri svetlobe, si bodo s pomočjo spektrofotometra v eksperimentu "Ali je svetloba res bela", ogledali spektralno sestavo različnih virov bele svetlobe (dnevna svetloba, LED žarnica, kompaktne fluorescenčne sijalke, halogenska žarnica). Udeleženci bodo s pomočjo mentorjev lahko izdelali tudi svoj lasten IR portret z IR (infrardečo) kamero. Slednja je v gradbeništvu zelo uporaben pripomoček, saj ga lahko uporabimo za odkrivanje napak na stavbah, kot so toplotni mostovi, puščajoče instalacije, zamakanje vode, ipd.

Oddelek za geodezijo pa bo udeležencem Informative pobliže predstavil delo inženirja geodeta. Ogledali si bodo postopek izdelave geodetskega/kartografskega izdelka na osnovi različnih meritev zunanjosti in notranjosti objektov, sledila pa bo tudi predstavitev geodetskega instrumentarija. Obiskovalci se bodo lahko podali s pomočjo kart tudi na iskanje kontrolnih točk, ki bodo posejane v okolici Gospodarskega razstavišča.

Obiskovalci bodo Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani spoznavali tudi preko kviza, ki bo ponudil zanimive izzive, pravilni odgovori pa bodo nagrajeni. Vabljeni, da jih 22. in 23. januarja obiščete na Gospodarskem razstavišču, spoznate Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in se naučite veliko novega in zanimivega!

Več informacij na: www.informativa.si/domov