O-STA

Bayer bo obeležil Svetovni dan boja proti raku s spodbujanjem moških z napredovalim rakom prostate, da spregovorijo · Program Men Who Speak Up dviguje ozaveščenost o znakih in simptomih napredovalega raka prostate ter njegovem vplivu na moško zdravje

Ljubljana, 4. februar 2016 - Ob Svetovnem dnevu boja proti raku 2016 želi Bayer spodbuditi moške po vsem svetu, ki imajo rak prostate, da se pridružijo gibanju Men Who Speak Up (Moški, ki spregovorijo), ki omogoča moškim in njihovim najbližjim, da spregovorijo o napredovalem raku prostate in stopijo v odprt dialog s svojimi zdravniki. Rak prostate je v Sloveniji najpogostejši rak pri moških, zaradi katerega vsako leto umre več kot 380 moških1.

Letošnja tema Svetovnega dneva raka "We can. I can." (Zmoremo. Zmorem.) je posvečena vprašanju, kako vsakdo - skupno ali posamično - ukrepa za zmanjševanje vpliva raka na posameznike, družine in skupnosti. Program Men Who Speak Up poudarja pomen tega vprašanja in predlaga temeljni pristop k zmanjševanju vpliva raka prostate: spodbujanje moških, da spregovorijo o svojih simptomih, kot so bolečina in neugodje, moteno spanje, utrujenost, težave pri hoji ali vzpenjanju po stopnicah ter vsakodnevna uporaba zdravil proti bolečinam, ki lahko kažejo na napredovanje bolezni.2,3 Izobraževalni materiali, orodja in viri, ki lahko pomagajo moškim z napredovalim rakom prostate, da razumejo svoje simptome in se začnejo pogovarjati s svojimi zdravniki, so na voljo na spletni strani www.MenWhoSpeakUp.com.


Bayerjeva prednostna naloga glede Svetovnega dneva boja proti raku je dokazati, da 'zmoremo' dvigniti ozaveščenost in izboljšati pogovore o napredovalem raku prostate v okviru programa Men Who Speak Up. Pomembno je, da tudi slovenski moški in njihovi najbližji sprejmejo miselnost 'zmorem' ter da imajo potrebna orodja, s katerimi se počutijo močne in proaktivno skrbijo za svoje zdravje. Svetovni dan boja proti raku je priložnost, da spregovorimo in ozavestimo ljudi o raku prostate.

O programu Men Who Speak Up

Za moške z napredovalim rakom prostate lahko neugodje pomeni, da je treba ukrepati. Men Who Speak Up je svetovno gibanje za ozaveščanje o simptomih napredovalega raka prostate, da lahko moški spoznajo, kdaj je treba spregovoriti in ukrepati v zvezi z njihovo boleznijo. Program omogoča skupen glas o raku prostate - zdravnikov, ki ga zdravijo, bolnikov in skrbnikov, ki živijo z njimi, in podpornih skupin - ter zagotavlja informacijska orodja in vire za vse tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Za več informacij obiščite www.MenWhoSpeakUp.com.

O Svetovnem dnevu boja proti raku

Svetovni dan boja proti raku je edinstvena priložnost, da izkoristimo in sprožimo pozitivne spremembe na področju onkologije na ravni posameznika, skupnosti in države. Aktivnosti ob Svetovnem dnevu boja proti raku se udeležujejo posamezniki in skupine po vsem svetu in poudarjajo, da vedno obstajajo rešitve, ki so na dosegu roke. Za več informacij in sodelovanje v prizadevanjih za bistveno zmanjšanje globalnega bremena raka do leta 2020, vas prosimo, da obiščite www.worldcancerday.org.

O napredovalem raku prostate

Rak prostate je druga najpogostejša oblika raka na svetovni ravni in peti vodilni vzrok za smrt moških, ki so zboleli za rakom.4,5 V letu 2012 so to bolezen diagnosticirali pri več kot 1,1 milijona moških po vsem svetu.5 Stadij raka prostate je eden najpomembnijših dejavnikov pri določanju oblike zdravljenja in obetih za okrevanje.3 Če se rak prostate razširi ali tvori metastaze zunaj prostate, se pogosto najprej razrašča v sosednja tkiva ali bezgavke preden zajame kosti.4 Približno devet od desetih bolnikov z napredovalim rakom prostate (90 odstotkov) ima metastaze v kosteh, kar vpliva na preživetje in kakovost življenja.6,7 Zato je za bolnike bistveno, da se pri simptomih v zvezi s kostmi čimprej postavi diagnoza in prične zdravljenje.

Bayer: Science For A Better Life

Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na Life Science področjih varovanja zdravja in kmetijstva. Namen Bayerjevih izdelkov in storitev je pomagati ljudem in izboljšati kakovost življenja. Skupina si hkrati prizadeva ustvariti vrednost z inovacijami, rastjo in visoko donosnostjo. Bayer je zavezan načelom trajnostnega razvoja ter ravna kot družbeno in etično odgovorna družba. V poslovnem letu 2014 je imela skupina Bayer okoli 119.000 zaposlenih in ustvarila prodajo v višini 42,2 milijarde evrov. Kapitalski izdatki so znašali 2,5 milijarde evrov, stroški raziskav in razvoja pa 3,6 milijarde evrov. Te številke vključujejo tudi podatke za področje visokotehnoloških polimerov, ki je 6. oktobra 2015 vstopilo na borzo kot samostojno podjetje pod imenom Covestro. Za več informacij obiščite www.bayer.com

Z našo službo za odnose z javnostmi lahko stopite v stik tudi na spletnem mestu: press.healthcare.bayer.com

Spremljajte nas na facebooku: http://www.facebook.com/healthcare.bayer

Spremljajte nas na twitterju: https://twitter.com/BayerPharma


Kontaktna oseba:
Katja Kresse, 01 581 44 13
Email:
katja.kresse@bayer.com

Nataša Pečnik, 01 581 44 64
Email:
natasa.pecnik@bayer.com

Za več informacij obiščite www.bayerpharma.com.

Izjave, ki se nanašajo na prihodnost

To sporočilo za tisk lahko vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in temeljijo na trenutnih domnevah ter napovedih vodstva skupine Bayer oziroma njenih podskupin. Različna znana in neznana tveganja, negotovosti ter drugi dejavniki lahko pripeljejo do bistvenih razlik med tukaj podanimi napovedmi in dejanskimi rezultati, finančnim stanjem, razvojem ali uspešnostjo poslovanja družbe. Med te dejavnike sodijo dejavniki, omenjeni v javnih poročilih družbe Bayer, ki so dostopna na Bayerjevem spletnem mestu www.bayer.com. Družba ne prevzema nikakršne odgovornosti za posodabljanje izjav, ki se nanašajo na prihodnost, ali njihovo prilagajanje prihodnjim dogodkom oziroma okoliščinam

Viri:

1. Rak v Sloveniji 2011. Ljubljana: Onkološki inštitut Ljubljana, Epidemiologija in register raka, Register raka Republike Slovenije, 2015; dostopno prek: http://www.onkoi.si/fileadmin/onko/datoteke/dokumenti/RRS/LP_2011.pdf
2. Autio KA, Bennett AV, Jia X, et al. Prevalence of pain and analgesic use in men with metavstatic prostate cancer using a patient-reported outcome measure. J Oncol Pract. 2013;9(5):223-229.
3. Farrell C. Bone metastases: assessment, management and treatment options. Br J Nurs. 2013;22(10):S4, S6, S8-S11.
4. American Cancer Society. Prostate Cancer. http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003134-pdf.pdf. 2014. Accessed on June 25, 2015.
5. GLOBOCAN 2012: Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2012. http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx. Accessed on June 26, 2015.
6. Petrylak DP, et al. Docetaxel and estramustine compared with mitoxantrone and prednisone for advancedrefractory prostate cancer. N Engl J Med. 2004;351:1513-1520.
7. Jin, Dayyani, and Gallick. Steps in Prostate Cancer Progression that Lead to Bone Metastasis. International Journal of Cancer. 2011.