O-STA

Koncert Sofya-Agnessa Yakuntsova v ljubljanski mestni hiši

Ljubljana, 9.3.2016 - Sofye-Agnessa Yakuntsova, ki v Glasbenem ateljeju Tartini, pri prof. Maji Fleischman, obiskuje 8. razred violine je imela v Rdeči dvorani Mestne občine Ljubljana (MOL) koncert na katerem jo je na klavirju spremljal prof. Stanislav Krutilov. Vzporedno izobražuje na Gimnaziji Bežigrad, obiskuje 2. letnik ter je štipendistka MOL za nadarjene dijake.

Sofya-Agnessa Yakuntsova se je začela učiti violino pri sedmih letih. Po letu učenja je na mednarodnem tekmovanju violinistov v Zagrebu "Etide i skale" prejela posebno priznanje ter bila povabljena, da nastopi na svečanem koncertu prvonagrajencev. Istega leta je na mednarodnem tekmovanju "Concorso Europeo Alfredo e Vanda Marcosig" v Gorici v Italiji prejela 1. nagrado v kategoriji do 10 let, kar ji je omogočilo nastop na odrih Teatra la Fenice v Benetkah (Italija) in Mozarteuma v Salzburgu (Avstrija).

Februarja leta 2011 je na mednarodnem tekmovanju violinistov v Zagrebu "Etide i skale" prejela 3. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Marca 2011 je v baročnem triu z Zalo Evo Kocijančič in Mio Furlan prejela zlato priznanje in 2. nagrado na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije v disciplini komorne skupine z godali. Marca 2012 je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije v disciplini violina prav tako prejela zlato priznanje in 2. nagrado. Januarja 2013 je na mednarodnem tekmovanju Rudolf Matz na Hrvaškem osvojila 1. nagrado. Istega leta novembra je prejela 3.nagrado na tekmovanju mladih violinistov Leona Pfeiferja v Ljubljani.

Februarja 2015 je na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG pridobila 99 točk od stotih in na državni ravni 99,33 točk od stotih. Na istem tekmovanju je prejela priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in skladbe slovenskega skladatelja. Redno nastopa v Festivalni dvorani Pionirskega doma ter v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, nastopala je tudi v Kristalni dvorani Grand hotela v Rogaški Slatini, Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata, Škerjančevi dvorani KGBL, Baročni dvorani v Radovljici in v Marmorni dvorani Guvernerjeve palače na Reki.

Od samega začetka svoje glasbene poti je učenka violine v razredu prof. Maje Fleischman v Glasbenem ateljeju Tartini, kjer trenutno obiskuje 8. razred. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev, poletnih šol in seminarjev, kjer dela s priznanimi violinskimi pedagogi: prof. Galina Turčaninova (Moskva), prof. Evgenija Čugajeva (Moskva / Dunaj), prof. Asja Kušner (Moskva), prof. Sergej Kravčenko (Moskva), prof. Wladimir Kossjanenko (St. Petersburg / Zagreb), prof. Violeta Smailovič (Nica / Sarajevo) in prof. Yova Yordanova (Moskva).

Na koncertu se je predstavila z naslednjimi skladbami: G. F. Händel: Sonata v D duru Larghetto Allegro, L. M. Škerjanec: Nesodobna bagatela, H. Vieuxtemps: Koncert št. 2 v fis molu Allegro, F. Chopin (prir. N. Milstein): Nocturno v cis molu, F. Chopin (prir. N. Milstein): Nocturno v cis molu, H. Wieniawski: Briljantna poloneza v D duru op. 4.