O-STA

Energetsko učinkoviti dijaki

Jutri, 18. marca, bo na Gimnaziji Jesenice potekalo predavanje o energetski učinkovitosti, ki ga bodo gostili dijaki 3. letnikov te šole. Projekt ENERGETSKO UČINKOVITA SOSESKA JUNIOR, ki ga že od šolskega leta 2011/12 v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola izvajajo strokovnjaki Gradbenega instituta ZRMK, je različica evropskega projekta Energy Neighborhood. Tega je izvajalec priredil za šole in ga sedaj uspešno širi med mladimi v okviru natečaja, ki ga že od leta 2010 izvaja društvo Planet Zemlja.

Gre za projekt, ki uči varne in varčne rabe energije, obenem pa omogoča vpogled v spoznavanje strukture rabe energije, učenje prilagajanja z uporabo obnovljivih virov energije in predstavitvi oblike varčevanja energije. Mladi lahko s pomočjo pridobljenega znanja zmanjšajo svoj ogljični odtis in pomagajo staršem prihraniti nekaj denarja. V teh časih, je slednje lahko še kako dobrodošlo tako doma, kot tudi na šolah.

Ste vedeli, da je priporočljivo enkratno kratkotrajno naravno prezračevanje prostorov v času zime (december, januar, februar) med 4 in 6 minut na dan, medtem ko je v poletnih mesecih (junij, julij, avgust) ta čas tudi do 30 minut? In še to: v gospodinjstvu je lahko povprečni prihranek za strošek energije v višini 40 € na leto, če aparate redno izklapljamo in jih ne puščamo v stanju pripravljenosti. Uporabnim zanimivostim pa jutri zlepa ne bo konca in dijakom se tako obeta zanimivo dopoldne.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval 22. marca na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta, kjer bodo gostili projekt Food revolution.

V primeru da bi želeli jutrišnje izvajanje spremljati od blizu, nam to sporočite.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 350 zavodov, s prek 45.000 sodelujočih otrok, mentorjev, staršev in drugih zaposlenih iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Pri projektu sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS in Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos v projektu sodelovali tudi Košarkarska Zveza Slovenije, Zavod za varno igro in Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja se je ustanovilo leta 2007 s ciljem izvedbe okoljskega koncerta Live Earth tudi v Sloveniji (http://www.planet-zemlja.org/2007/06/7-7-koncert-rock-za-prihodnje-generacije/). Danes društvo deluje že deveto leto na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varstvu okolja.

Več na: www.planet-zemlja.org

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu
www.planet-zemlja.org

info@planet-zemlja.org

BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine