O-STA

Prehranska revolucija v Slovenj Gradcu

Jutri, 22. marca, bo na ŠCSG, Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta, potekala delavnica o prednostih kuhanja in možnostih uporabe ostankov hrane ter prvinskih surovin pri sestavljanju jedilnikov, ki še kako vplivajo na naše zdravje. V delavnici FOOD REVOLUTION bodo aktivno sodelovali dijaki, ki so si zaželeli nekaj dodatnega znanja iz hitrega kuhanja. Tako bo jutri na tej šoli zadišalo po bučni juhi in krompirjevih svaljkih, za desert pa bodo lahko okušali polnozrnate palačinke in jabolčni zavitek.

Na prvi pogled morda nič posebnega, a če pomislimo na to, da mladi mnogo pogosteje zagrabijo kos kruha in salame, kot pa olupijo dva krompirja ali kos buče, iz česa lahko v res zelo kratkem času pripravijo topel in zdrav obrok, je projekt vreden pozornosti.

Kljub temu namreč, da so - po izsledkih raziskave Svetovne zdravstvene organizacije "Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju", ki je zajemala šoloobvezne 11, 13 in 15 letnike iz 42-ih držav, tudi iz Slovenije - slovenski mladostniki v primerjavi z vrstniki iz drugih državah manj pogosto na dieti, to seveda še ni razlog za odsotnost njihove izobraženosti na tem področju. Tudi zato projekt izvajajo v društvu Planet Zemlja kot ambasadorji svetovnega gibanja Food revolution, katerega pobudnik je bil leta 2012 Jamie Oliver, z njim pa so začeli v šolskem letu 2013/14 obiskovati šole in vrtce po državi v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval 23. marca na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani s predavanjem Karavana varne kemije, na Osnovni šoli Poljčane pa bodo isti dan sedmošolci šivali Torbo da te kap.

V primeru da bi želeli jutrišnje izvajanje spremljati od blizu, nam to sporočite.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 350 zavodov, s prek 45.000 sodelujočih otrok, mentorjev, staršev in drugih zaposlenih iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Pri projektu sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS in Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos v projektu sodelovali tudi Košarkarska Zveza Slovenije, Zavod za varno igro in Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja se je ustanovilo leta 2007 s ciljem izvedbe okoljskega koncerta Live Earth tudi v Sloveniji (http://www.planet-zemlja.org/2007/06/7-7-koncert-rock-za-prihodnje-generacije/). Danes društvo deluje že deveto leto na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varstvu okolja.

Več na: www.planet-zemlja.org

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu
www.planet-zemlja.org

info@planet-zemlja.org

BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine-nasemu-drustvu/