O-STA

Ustvarjalni dialog med renesanso in digitalnim

Od začetka letošnjega šolskega leta na šoli poteka Erasmus+ projekt pod naslovom What Does It Take To Raise an Artist? Izvajamo ga v 2. in 3. letniku umetniške gimnazije - likovne smeri. Do sedaj so se vsi sodelujoči dijaki že preizkusili v različnih nalogah, ki so potekale sočasno na vseh treh sodelujočih šolah.

Kar pa je dijake najbolj zanimalo, pa je seveda mednarodna izmenjava. Šest dijakinj, ki so se pri dosedanjih nalogah izkazale, se je v tednu med 22. in 26. februarjem udeležilo prve mednarodne izmenjave v Pistoi, Italiji. Dijakinje Urša Korošec, Didi Divja Vovk, Julija Brudar, Kaja Kregar, Hana Pušljar in Lea Vidmar v spremstvu profesorjev Marka Turka in Damijana Kracine so preživele čudovit teden v družbi vrstnikov iz Italije in Bolgarije.

S projektom želimo doseči, da bodo naši dijaki spoznali različna področja ustvarjanja in osnovne principe podjetništva, kar jim bo omogočilo, da bodo lažje zaživeli kot samostojni ustvarjalci. Tako je šola iz Italije pripravila vrsto zanimivih delavnic, predavanj in ogledov. Dijakinje so spoznale aplikacijo, ki jim omogoča izdelavo digitalnega portfolia, s katerim lahko predstavijo svojo ustvarjalnost javnosti, bili so na obisku trgovinske zbornice, kjer so se pogovarjali o avtorski zaščiti del, poslušali so zanimivo predavanje o naravi in umetnosti, pobliže so spoznali vrhunce renesančne umetnosti, najprej na predavanju, nato pa naslednji dan še neposredno v Galeriji Uffizi v Firencah. Tudi samo mesto Pistoia je polno čudovitih umetnin, tako so si ogledali muzej slovitega kiparja Marina Marinija in se navdušili nad črno-belimi črtastimi motivi na cerkvah in mestnih palačah.

V projektu niso aktivno sodelovale le naše dijakinje. Profesor Kracina je tako predstavil zanimive projekte in delavnice, ki jih izvajamo na naši šoli: med ostalimi delavnico stop motion animacije, šole v naravi, sodelovanje na festivalih, kot je Svetlobna gverila, delo na gledališki predstavi 0, ki je nastala v koprodukciji z Gimnazijo Poljane. Profesor Turk pa je za sodelujoče dijake vodil delavnico Camera obscura z digitalnim fotoaparatom.

Dijakinje, ki so se udeležile izmenjave, so se vrnile domov bogatejše za nepozabno izkušnjo in z močno motivacijo z nadaljnje ustvarjanje.

Besedilo: Aleksandra Ardalić

Fotografije: Marko Turk