O-STA

V Gornji Radgoni tudi ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

V Gornji Radgoni sta se nedavno odvila POMLADNI SEJEM gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter sejem GREEN - mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga. Obiskanost sejma je bila odlična, dogajanje na stojnici pa so si ogledali tako starejši kot tudi mlajši iz vseh koncev Slovenije in tudi iz sosednje Avstrije. Na sejmu so potekala različna tekmovanja, med drugim tekmovanje v polaganju keramičnih ploščic, s stojnicami pa so se predstavila podjetja, fakultete in srednje šole. S svojo stojnico se je predstavila tudi ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, ki odlično sovpada s tematiko obeh sejmov. Simpatična predstavnika fakultete sta obiskovalcem sejma prikazala dva eksperimenta, ki sta ju povezovala z zanimivimi primeri v praksi, in tako predstavila raznovrstnost poklicev, ki čakajo študente Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Zanimiva eksperimenta

Prvi eksperiment je bil upogib lesenega nosilca. Tu sta študenta pokazala, koliko se povesi deščica, ko na njeno sredino deluje določena sila. Nato pa so obiskovalci ugotavljali, kako se ob enaki sili upogibata dve tanjši ali ena debelejša deščica. Študenta sta pojasnila številne zanimivosti, med drugim tudi to, kako gradijo mostove in kako jih pred uporabo testirajo. Ste vedeli, da najprej most obtežijo s tovornjaki polnimi peska, nato pa geodeti izmerijo, kakšen je njegov poves in pomik ter kako se most obnaša pod obremenitvijo?

Drugi eksperiment je bil model podzemnega toka, ki pokaže, kako je celotna zemljina prežeta z vodo. S tem modelom so obiskovalci lahko videli vpliv posameznikovega ravnanja na tok podzemne vode, kar je še posebej pomembno, saj se večina Slovenije napaja od podtalnice.

Vsak obiskovalec je na koncu lahko sodeloval tudi v kvizu, kjer je izžrebal vprašanje, s katerim je dobil vpogled v svet gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva in prostorskega načrtovanja. Obiskovalci so za svoje sodelovanje prejeli tudi praktično nagrado.