O-STA

Posvet 'Les v urbanem okolju'

Posvet 'Les v urbanem okolju' se bo odvil danes, 12. maja, ob 11.00 uri, v Cankarjevem domu (Kosovelova dvorana). To je dogodek z zanimivimi predavanji, ki poteka v okviru razstave 'Čar lesa'. Hkrati se bo odvila tudi predstavitev interdisciplinarnega projektnega dela na študentski delavnici študentov Univerze v Ljubljani - 'Kamorkoli greš, vselej vzemi les s seboj', kjer bo eden izmed mentorjev tudi profesor ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, doc. dr. Roman Kunič.

Posvet bo s pozdravnim nagovorom odprl gen. dir. Jože Prikeržnik z Direktorata za lesarstvo, prof. dr. Franc Pohleven pa bo razložil, na kakšen način lahko lesnim izdelkom in objektom zagotovimo trajnost več desetletij ali celo stoletij. Nadalje se bo prof. dr. Milan Šernek poglobil v konstrukcijske lesne kompozite, ki jih uporabljamo za nosilne ali nenosilne elemente. Tajda Potrč bo zbranim predstavila primerjavo okoljskih vplivov skeletne lesene z masivno opečnato gradnjo, saj je okoljski odtis hiše odvisen tudi od materialov, ki so uporabljeni pri gradnji. Tone Bohinc pa se bo osredotočil na notranjost hiše, in sicer na stavbno pohištvo iz lesa, ki ga s pravilnim postopkom lahko trajnostno ohranjamo. Po odmoru bo asist. Mina Hiršman predstavila zanimivosti o tradicionalnih principih gradnje na primeru dveh enodružinskih hiš, asist. Uroš Rustja pa bo poudaril pomembnost arhitekture in oblikovanja naravnih materialov. Na koncu bo profesor z ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, doc. dr. Roman Kunič predstavil analize okoljskih vplivov celotnih konstrukcijskih sklopov zunanjih stavbnih ovojev v lahki gradnji v primerjavi z masivno gradnjo. Sledila bo še strokovna diskusija z vsemi govorci.

Med odmorom in po koncu posveta si bodo udeleženci lahko ogledali razstavo 'Čar lesa'. Udeležba na posvetu je brezplačna, prijave pa se lahko na e-naslovu carlesa.prireditev@gmail.com.

Več na: www.carlesa.si.