O-STA

Raziskovanje na UL FGG: mladi v svetu okoljskega gradbeništva

Nekateri dijaki so se še pred koncem šolskega leta odločili za raziskovanje okoljskega gradbeništva oziroma hidrotehnike. Zato so jih z veseljem sprejeli strokovnjaki Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ki so jim pripravili pester program.

Zanimivi eksperimenti in delavnice

V treh dneh je fakulteta skupno gostila približno 120 dijakov 1. letnika Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana ter prvih letnikov Gimnazije Šiška. Nadobudni raziskovalci so ob pomoči mentorjev izvedli zanimive delavnice. Ob Gradaščici so izmerili pretok, pomerili so se v kvizu "Kaj veš o vodarstvu?", prikazali so modela podtalnice in premeščanja sedimentov, naredili poskuse z vodo, model cevovoda Aqualibrium, predstavili pa so jim tudi projekt LIFE Ljubljanica povezuje. Mladi so prisluhnili tudi trem tematskim predavanjem. Eno je bilo o sonaravnem urejanju brežin vodotokov, drugo o lidar tehnologiji in njeni uporabi v vodarstvu, tretje pa na temo vodnega kroga in vodnega vtisa. Za spomin so poleg pridobljenega znanja domov odnesli tudi številne informacije o študiju na UL FGG, blokce in obeske, posladkali pa so se z okusnimi bomboni.

Od projekta do objekta

Še več pa bodo mladi o študiju, nalogah in poklicih inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva lahko izvedeli na Poletni šoli ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo "Od projekta do objekta", ki jo organizirajo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Ta se bo letos odvila prvič, potekala pa bo od 4. do 8. julija 2016 na fakulteti in je namenjena učencem 8. in 9. razreda osnovne šole ter dijakom srednjih šol.