O-STA

Prehranska revolucija v Mokronogu

Jutri, 17. novembra, bo na OŠ Mokronog potekala delavnica o prednostih kuhanja in možnostih uporabe ostankov hrane ter prvinskih surovin pri sestavljanju jedilnikov, ki še kako vplivajo na naše zdravje. V delavnici FOOD REVOLUTION bodo aktivno sodelovali učenci četrtih razredov, ki so si zaželeli nekaj dodatnega znanja iz hitrega kuhanja. Tako bo jutri na tej šoli zadišalo po čokoladi in zelenjavi, o tem, kako gre to dvoje skupaj, pa bodo poročali učenci v prihodnjih dneh.

Mladi vse prepogosto zagrabijo kos kruha in salame, kot pa olupijo dva krompirja, kos buče, iz česa lahko v res zelo kratkem času pripravijo topel in zdrav obrok. Industrijsko predelana hrana namreč povzroča kopico sodobnih obolenj in prav to je bil pred leti razlog za začetek projekta, katerega pobudnik je svetovno znani kuhar Jamie Oliver.

Po izsledkih raziskave Svetovne zdravstvene organizacije "Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju", ki je zajemala šoloobvezne 11, 13 in 15 letnike iz 42-ih držav, tudi iz Slovenije, so slovenski mladostniki v primerjavi z vrstniki iz drugih državah sicer manj pogosto na dieti, a to seveda še ni razlog za odsotnost njihove izobraženosti na tem področju. Projekt izvajajo člani društva Planet Zemlja, ki so tudi ambasadorji svetovnega gibanja Food revolution v Sloveniji, z njim pa obiskujejo šole in vrtce po državi v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola.

V primeru da bi želeli jutrišnje izvajanje spremljati od blizu, nam to sporočite.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Sodelovanje pri natečaju zavodom prinaša paleto novih znanj z različnih področij, povezanih z varovanjem okolja in ohranjanjem narave, lahko pa jim prinese tudi naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Zanj se je doslej potegovalo prek 500 zavodov in prek 55.000 aktivno sodelujočih otrok, mentorjev in staršev. Konec oktobra se je iztekel rok za prijavo na letošnji natečaj in nanj se je prijavilo 106 zavodov iz vseh regij Slovenije, letos že drugič zapored pa tudi iz Italije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Pri projektu sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, Košarkarske Zveze Slovenije, Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, bodo letos pri projektu sodelovali tudi DSO Sonček Maribor, Čebelarstvo Šlebir, Izobraževanje Tamara Urbančič, projekt MUŠ z igralko in psihoterapevtko Anno Zuykovo, kmetija Pr'Črnet Medvode, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja se je ustanovilo leta 2007 s ciljem izvedbe okoljskega koncerta Live Earth tudi v Sloveniji (http://www.planet-zemlja.org/2007/06/7-7-koncert-rock-za-prihodnje-generacije/). Danes društvo deluje že deveto leto na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 tudi po Zakonu o varstvu okolja, letos pa še na področju vzgoje in izobraževanja.

Več na: www.planet-zemlja.org