O-STA

Mavrica zdravih okusov danes v Ormožu

Danes, 18. novembra, bo na OŠ Miklavž v Ormožu, potekala delavnica Mavrica zdravih okusov. Gre za projekt, kjer otrokom pokažemo, da so lahko jedi, ki jih imajo radi, tudi drugih okusov, obenem pa priprava lahko vsebuje zabavo in prinese presenečenje. Delavnico izvaja društvo Planet Zemlja v okviru natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, kjer je doslej sodelovalo že prek 500 VIZ (vrtci, osnovne in srednje šole) iz vse Slovenije in tudi nekaj iz Italije.

Nemalokrat jemo z očmi. Pri otrocih je to še bolj izrazito. Zato smo se odločili, da jim ponudimo projekt, skozi katerega bodo spoznali, da so lahko npr. testenine tudi drugačnega okusa, barve,...pa tudi nekoliko bolj zdrave.

Učenci bodo tako danes sami izdelali testenine, jih skuhali in pojedli z različnimi omakami. Testenine bodo zamesili iz različnih mok z različnimi dodatki: špinačne, polnozrnate, iz rdeče pese, koprivine, čemaževe, koruzne, ajdove.... Oblikovali jih bodo ročno na tradicionalen način, pa tudi z ročnim strojčkom za testenine.

www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Sodelovanje pri natečaju zavodom prinaša paleto novih znanj z različnih področij, povezanih z varovanjem okolja in ohranjanjem narave, lahko pa jim prinese tudi naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Zanj se je doslej potegovalo prek 500 zavodov in prek 55.000 aktivno sodelujočih otrok, mentorjev in staršev. Konec oktobra se je iztekel rok za prijavo na letošnji natečaj in nanj se je prijavilo 106 zavodov iz vseh regij Slovenije, letos že drugič zapored pa tudi iz Italije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Pri projektu sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, Košarkarske Zveze Slovenije, Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, bodo letos pri projektu sodelovali tudi DSO Sonček Maribor, Čebelarstvo Šlebir, Izobraževanje Tamara Urbančič, projekt MUŠ z igralko in psihoterapevtko Anno Zuykovo, kmetija Pr'Črnet Medvode, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja se je ustanovilo leta 2007 s ciljem izvedbe okoljskega koncerta Live Earth tudi v Sloveniji (http://www.planet-zemlja.org/2007/06/7-7-koncert-rock-za-prihodnje-generacije/). Danes društvo deluje že deveto leto na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 tudi po Zakonu o varstvu okolja, letos pa še na področju vzgoje in izobraževanja.

Več na: www.planet-zemlja.org