O-STA

Z roko v roki v lepši svet

Z ROKO V ROKI ZA LEPŠI SVET

V okviru letošnjega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga izvajamo v društvu Planet Zemlja od leta 2010, smo vzpostavili sodelovanje z Zvezo Prijateljev Mladine Ljubljana Moste-Polje in domislili projekt, ki smo ga poimenovali Z roko v roki za lepši svet. Cilj projekta je osveščanje otrok o pomenu solidarnosti, humanitarnosti in deljenje vrednot odprte in strpne družbe ter spoštovanja, kar vse pomeni tudi skrb za okolje. Tako bodo predstavniki ZPM jutri na Osnovni šoli Mokronog, učencem 7. razredov predstavili vrste in načine pomoči ljudem v stiski, razvili pogovor o pozornosti do soljudi in razvoju čuta za solidarnost.

Prva delavnica je bila oktobra izvedena na Gimnaziji Moste. "Srečanje s predstavnicama iz ZPM je bilo zelo prijetno. Dijaki so lepo sodelovali na delavnici in zdaj se že dogovarjajo, kako bodo organizirali dobrodelnost v razredih," je zadovoljno povedala mentorica projekta na šoli, Nataša Pavlina Skaza.

Na OŠ Šentvid, pa so učenci 8. razredov pod vodstvom mentorice Maje Rupnik Novak, pripravili zapis o tem, na kakšne načine, bi lahko prispevali za lepši svet v prihodnosti. Zapis vam prilagamo.

V kolikor bi želeli izvajanje spremljati od blizu, nam prosimo, sporočite.

Za morebitno objavo se vam najlepše zahvaljujemo.

V prilogi pošiljamo fotografijo z delavnice na OŠ Šentvid, ki jo lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 450 zavodov, s prek 55.000 sodelujočih otrok, mentorjev, staršev in drugih zaposlenih iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Pri projektu sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, Košarkarske Zveze Slovenije, Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, bodo letos pri projektu sodelovali tudi DSO Sonček Maribor, Čebelarstvo Šlebir, Izobraževanje Tamara Urbančič, projekt MUŠ z igralko in psihoterapevtko Anno Zuykovo, kmetija Pr'Črnet Medvode, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja se je ustanovilo leta 2007 s ciljem izvedbe okoljskega koncerta Live Earth tudi v Sloveniji (http://www.planet-zemlja.org/2007/06/7-7-koncert-rock-za-prihodnje-generacije/). Danes društvo deluje že deveto leto na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 tudi po Zakonu o varstvu okolja, letos pa še na področju vzgoje in izobraževanja.

Več na: www.planet-zemlja.org