O-STA

Sberbank šesta blagovna znamka po vrednosti v Evropi na seznamu Brand Finance

V letu 2016 se je vrednost blagovne znamke Sberbank povečala za 33 % na 9,1 mrd USD, so zapisali pri Brand Finance, vodilni neodvisni družbi za vrednotenje blagovnih znamk in strateško svetovanje. Blagovna znamka Sberbank se je na svetovni lestvici tako povzpela s 35. na 24. mesto.

Hkrati je Sberbank edina ruska blagovna znamka tako med prvimi 100 blagovnimi znamkami bančnega sektorja kot tudi med prvimi 500 blagovnimi znamkami vseh sektorjev. Med evropskimi bankami je Sberbank na 6. mestu, med svetovnimi bankami pa na 24. mestu.

"Realnost danes je, da svet postaja digitalen. Želimo biti relevantni, ostati med vodilnimi v sektorju in storiti vse, kar je v naši moči, da to dosežemo. Postavili smo si ambiciozen cilj - postati tehnološka družba, za kar si nenehno prizadevamo. To miselnost skušamo prenesti na vse, vključno z zaposlenimi, strankami in investitorji," je povedal Herman Gref, glavni izvršni direktor in predsednik upravnega odbora Sberbank.

David Haigh, ustanovitelj in glavni izvršni direktor družbe Brand Finance, je dodal: "Sberbank je inovativna banka, ki temelji na tehnologiji ter gradi tehnične platforme za geografsko in produktno širitev. Ima dolgo korporativno zgodovino, trden ugled in dinamično vodstvo. Sberbank hitro krepi tako moč kot tudi vrednost svoje blagovne znamke. Pričakujemo, da se bo ta trend v naslednjih letih nadaljeval in celo krepil, saj tehnologija preoblikuje bančni in finančni sektor."

Brand Finance izračunava vrednost blagovne znamke z uporabo metodologije Royalty Relief, ki nam pove vrednost, ki bi jo bila družba voljna plačati za pridobitev licence za svojo blagovno znamko, če je ne bi imela v lasti. Pri tem pristopu je treba oceniti prihodnje prihodke, ki izvirajo iz blagovne znamke, in izračunati stopnjo licenčnine, ki bi se zaračunala za uporabe te blagovne znamke. Brand Finance je bila ustanovljena leta 1996 in je danes vodilna neodvisna družba za vrednotenje blagovnih znamk in strateško svetovanje. Sedež ima v Londonu, svoje pisarne pa v 20 državah po vsem svetu.

Popoln seznam Brand Finance si oglejte na tem naslovu: http://brandfinance.com.

Brand Finance Banking 500

_____________________________________________________________________________________

Sberbank d.d.

Sberbank banka d. d. se na slovenskem bančnem trgu med 12 bankami uvršča po bilančni vsoti na 7. mesto (na dan 30. september 2016).

Od 15. februarja 2012 je članica bančne skupine Sberbank. Mednarodna mreža nam omogoča zagotavljanje finančne podpore svojim strankam ne samo v Sloveniji, kjer smo prisotni z 12 poslovalnicami v 8 slovenskih mestih, ampak tudi pri poslovanju v tujini.

Na 30. september 2016 je bilančna vsota banke znašala več kot 1,807 milijarde EUR, kapitalska ustreznost pa je bila 18,00 %, kar kaže na visoko raven varnosti in stabilnosti banke.

Spletna stran: www.sberbank.si

O Sberbank Europe

Sberbank Europe (Sberbank Europe AG), ki ima sedež na Dunaju v Avstriji, je bančna skupina v stoodstotni lasti Sberbank Rusija. Sberbank Europe je prisotna v devetih državah srednje in vzhodne Evrope: v Avstriji, Bosni in Hercegovini (Sarajevu in Banki Luki), na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, v Sloveniji, Srbiji, Ukrajini in Nemčiji. Sberbank Europe ima 232 poslovalnic in zaposluje 4.300 ljudi v državah srednje in vzhodne Evrope (podatek na dan 31.10. 2016).

Spletna stran: www.sberbank.at

O skupni Sberbank

Sberbank Rusija je največja banka v Rusiji in ena vodilnih finančnih ustanov na svetu. V posesti ima skoraj tretjino vseh sredstev ruskega bančnega sektorja. Je ključna posojilodajalka nacionalnemu gospodarstvu in najpomembnejša zbirateljica vlog v Rusiji. Ustanovila jo je ruska centralna banka, ki ima v lasti 50% njenega osnovnega kapitala in eno glasovalno delnico, preostalih 50% pa je v lasti domačih in tujih vlagateljev. Sberbank ima več kot 140 milijonov strank med prebivalstvom in več kot milijon strank med podjetji v 20 državah. Ima najširšo poslovno mrežo v Rusiji s skoraj 17.000 poslovalnicami, njeno mednarodno poslovanje pa sega v Združeno kraljestvo, Združene države, Skupnost neodvisnih držav, države srednje in vzhodne Evrope, Turčijo in druge države. Banka ima splošno dovoljenje za opravljanje bančnih poslov št. 1481, ki ga je izdala ruska centralna banka.

Revija The Banker magazine ji je v letu 2014 podelila naziv "Best Bank in CEE 2014", revija Global Finance magazine pa ji je v letu 2015 podelila naziv "Best Information Security Initiatives in CEE 2015.

Spletna stran: www.sberbank.ru

Kontaktna oseba

LEON ŠIKOVEC

Tel.: 01/ 53 07 606

Elektronski naslov: leon.sikovec@sberbank.si

ali modra številka: 080 22 65

Spletna povezava: www.sberbank.si