O-STA

Erasmus+ poletna šola o naravnih nesrečah: kombinacija klasičnega učenja z učenjem na daljavo

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, je koordinatorica projekta Erasmus+ KA2-HE-14/15 Environmental Protection and Natural Disasters, ki skupaj s partnerji Univerzo BOKU z Dunaja, Univerzo iz Brescie in produkcijskim podjetjem Piktorama d.o.o. med 21. majem in 10. junijem 2017 organizira že drugo mednarodno interdisciplinarno doktorsko poletno šolo na temo naravnih nesreč, povezanih s poplavami, sušami, plazovi in potresi.

Spodbuda produkciji in uporabi odprto dostopnih izobraževalnih virov

Glavna cilja projekta sta priprava kurikuluma in organizacija dveh mednarodnih interdisciplinarnih doktorskih poletnih šol (prva je že bila organizirana v letu 2016 na temo varstva okolja), ki se izvaja z metodo t. i. mešanega učenja. Mešano učenje je metodologija poučevanja, za katero je značilna kombinacija klasičnega učenja v učilnici z učenjem na daljavo, podprtim z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami (IKT).

V okviru projekta, ki se je začel 1. septembra 2015 in se bo zaključil 31. oktobra 2017, bo v septembru 2017 organizirana še mednarodna delavnica, kjer bodo rezultati uporabe mešanega učenja pri izobraževalnih procesih na visokošolskih študijih III. stopnje predstavljeni tako domačim kot tujim pedagogom. V okviru projekta je bila za učenje na daljavo posneta vrsta predavanj domačih in tujih predavateljev ter strokovnjakov s področij varstva okolja in naravnih nesreč. Predavanja so po koncu posamezne poletne šole javno dostopna na spletni strani projekta in portalu YouTube, s čimer projekt spodbuja uporabo in produkcijo odprto dostopnih izobraževalnih virov.

Interdisciplinarnost in mednarodna širina poletne šole in projekta

Poletna šola traja 3 tedne, od tega poteka prvi teden na daljavo s pomočjo IKT, drugi in tretji teden pa se študenti srečajo v Ljubljani, kjer je uporabljena klasična metoda poučevanja. Poletna šola je ovrednotena s 5 ECTS. Študentom s partnerskih univerz udeležbo na poletni šoli financira program Erasmus+, poletne šole pa se lahko udeležijo tudi študenti z drugih univerz. Prijave za poletno šolo Natural Disasters, ki bo spomladi 2017, so že odprte preko spletne strani www.let-group.com. Poletna šola je namenjena doktorskim študentom pa tudi magistrskim študentom, ki razmišljajo o nadaljevanju študija na III. stopnji.

Poletna šola o naravnih nesrečah bo potekala delno tudi v okviru 4. svetovnega foruma o zemeljskih plazovih, ki bo med 29. majem in 2. junijem 2017 v Ljubljani. To je odlična priložnost za udeležence poletne šole za učenje in izmenjavo izkušenj s strokovnjaki iz vsega sveta.

Organizatorji vas vljudno vabijo, da se udeležite poletne šole o naravnih nesrečah. Pohitite s prijavami, saj je število udeležencev omejeno!