O-STA

Projekte aktivno izvajalo prek 9.400 sodelujočih

Na letošnjem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga društvo Planet Zemlja organizira od leta 2010, je sodelovalo 43 vrtcev, od tega trije iz Italije, 39 osnovnih šol in 12 srednjih šol iz vseh regij Slovenije. Projekte je izvajalo prek 9400 otrok, mentorjev, staršev in drugih sodelujočih. Letošnji natečaj je ponujal 25 različnih projektov, vsi pa so za skupno temo imeli ohranjanje okolja in varstvo narave. Nazive bomo podelili ob dnevu Zemlje, v petek, 21. aprila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Pri projektih je sodelovala kopica strokovnjakov s področij čebelarstva, kulinarike, znanosti, energetike, komuniciranja, kemikalij, izdelovanja naravnih čistil, šivanja, biologije, novinarstva, turizma, ...

Daleč najljubši pa je zavodom še vedno projekt Eko beri, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že vse od začetka natečaja. Tako je od prek 6750 sodelujočih otrok, kar 3684 otrok izvajalo ta projekt, s katerim želimo promovirati in prepoznavati ekološko literaturo za mlade. "Verjamemo, da domala vse zgodbe v sebi nosijo neko okoljsko sporočilo. Pri tem projektu gre za to, da otroci s pomočjo mentorjev raziskujejo globlji pomen zgodb in si skozi interdisciplinarni pristop ustvarijo močnejši vtis o glavnih sporočilih. Obenem počasi nastaja katalog t.i. eko literature za otroke, pri čemer nas podpira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti," je povedala vodja projekta, Irena Mraz.

Izpostavimo lahko tudi projekt, ki letos prvič sodeluje v natečaju: Z roko v roki za lepši svet, ki smo ga ustvarili z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Tega so ponekod izvajali vsi otroci zavoda. Gre za projekt, ki osvešča o širšem pomenu dobrodelnosti za družbo in okolje in so ga sodelujoči odlično ocenili.

Sodelujoči v natečaju bodo nazive, priznanja in nagrade prejeli v petek, 21. aprila v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.

Začelo se bo ob 9.30 s podelitvijo nazivov Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2016/17, ob 10.30 pa bodo priznanja prejeli najboljši v dveh državnih tekmovanjih, ki prav tako tvorita del istega natečaja. Gre za Zeleno pero, ki ga že drugo leto zapored podpira evropski poslanec iz vrst Zelenih, dr. Igor Šoltes in Zemljo so nam posodili otroci, ki uživa podporo predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

Dogodek bo tudi letos spremljal Eko bazar, kjer bodo na ogled postavljena dela otrok, ki so izvajali projekt Eko beri, predstavilo pa se bo tudi nekaj sodelujočih ustanov.

Vljudno vabljeni!

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu po ZON, ZVO in na področju vzgoje in izobraževanja


www.planet-zemlja.org
www.eko-generacija.org

www.foodrevolution.si

BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine-nasemu-drustvu/

O NATEČAJU:

Za naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec se je doslej potegovalo prek 500 zavodov in prek 55.000 aktivno sodelujočih otrok, mentorjev in staršev. Konec oktobra se je iztekel rok za prijavo na letošnji natečaj in nanj se je prijavilo 106 zavodov iz vseh regij Slovenije, letos že drugič zapored pa tudi iz Italije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec je projekt, ki pomaga pri ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvija zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. S projektom želi društvo doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja prihodnjih generacij.

Kot vsa leta doslej, smo tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, Košarkarske Zveze Slovenije, Doma starejših občanov (DSO) Ljubljana Vič-Rudnik, so letos prvič sodelovali tudi DSO Sončni dom Maribor, Kmetija Pr'Črnet, Izobraževanje Tamara Urbančič, Čebelarstvo Maja in Iztok Šlebir, vodja ustvarjalnega projekta MUŠ, psihologinja, igralka Anna Zuykova, svetovalka za zdravo otroško prehrano Marjetka Založnik in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.