O-STA

Planetu zemlja prijazna šola-vrtec 2016/2017

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA-VRTEC 2016/2017

Ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje je društvo Planet Zemlja že sedmič zapored podelilo nazive Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2016/17. Za nazive se je doslej potegovalo prek 500 zavodov in prek 55.000 aktivno sodelujočih, letos pa se je tem pridružilo še 106 zavodov iz vseh regij Slovenije, letos že drugič zapored pa tudi iz Italije ter okoli 9.500 otrok, mentorjev in staršev.

Tudi letos sta na natečaju sodelovali tudi dve državni tekmovanji: Zeleno pero in Zemljo so nam posodili otroci.

Zlato zeleno pero 2017 so domov odnesli: Nea Zagorc iz JZ OŠ Marjana Nemca Radeče v kategoriji 6.-7. razred, Lana Trtnik iz OŠ Sostro v kategoriji 8.-9. razred, Gašper Logar in Ana Roblek iz Gimnazije Kranj v kategoriji 1.-2. letnik, ter Sonja Debevc iz Gimnazije Kranj v kategoriji 3.-4. letnik.

Zmagovalci projekta Zemljo so nam posodili otroci 2017 pa so dijaki ŠS Velenje, Elektro in računalniške šole ter Občina Velenje.

OBRAZLOŽITEV: ŠC Velenje je med tistimi, ki v akciji sodelujejo že praktično od samega začetka. Nemalokrat so njihove šole tudi med nagrajenci. Tudi letos je tako. Velenje se je pridružilo mednarodnemu projektu trajnostne mobilnosti Bicy, pri katerem je z razvojem sistema izposoje tudi vsebinsko sodelovala Elektro računalniška šola, dijaki pa ga s pridom uporabljajo. Bicy kaže pravo pot trajnostne mobilnosti v urbanih okoljih in ena od ključnih prednosti projekta je tudi v tem, da so podobni v številnih mestih zasnovani dokaj komercialno, sistem Bicy pa uporabnikom v zadovoljivi meri omogoča brezplačno izposojo koles. Projekt širijo tudi na sosednje občine, zato ga vidimo kot velik dosežek tako za šolo kot za Mestno občino Velenje. Čestitamo!

Več o zmagovalcih teh dveh projektov najdete na: www.planet-zemlja.org.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec je projekt, ki pomaga pri ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvija zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. S projektom želi društvo doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja prihodnjih generacij.

Kot vsa leta doslej, smo tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, Košarkarske Zveze Slovenije, Doma starejših občanov (DSO) Ljubljana Vič-Rudnik, bodo letos sodelovali tudi DSO Sončni dom Maribor, Kmetija Pr'Črnet, Izobraževanje Tamara Urbančič, Čebelarstvo Maja in Iztok Šlebir, vodja ustvarjalnega projekta MUŠ, psihologinja, igralka Anna Zuykova, svetovalka za zdravo otroško prehrano Marjetka Založnik in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo, za dodatne informacije pa smo vam na voljo na tem e naslovu.

društvo Planet Zemlja

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu po ZON, ZVO in na področju vzgoje in izobraževanja


www.planet-zemlja.org
www.eko-generacija.org

www.foodrevolution.si

BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine-nasemu-drustvu/