O-STA

Najboljši mladi talenti so se zbrali na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2017

V Cankarjevem domu se je zbralo več kot tisoč osnovnošolcev, dijakov, mentorjev in drugih gostov

Ljubljana, 12. junij 2017 S prireditvijo ZOTKINI TALENTI 2017 je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) počastila dosežke nadarjenih mladih, ki so na državnih tekmovanjih iz znanja z različnih področij in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2016/17 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate. Na prireditvi, ki je letos potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, se je zbralo več kot tisoč osnovnošolcev, dijakov, mentorjev ter drugih gostov.

"Edina meja, ki jo priznavajte, je vesolje. Vse ostale omejitve so v naših glavah. Zato vas naj ne bo strah pogumno in odločno stopiti tja, kamor ni stopil še nihče," je v čestitki vsem nagrajencem, ki so tako med sovrstniki v Sloveniji kot tudi izven meja Slovenije pokazali največ, povedal dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS. Dejal je še, da sta pogleda tako ZOTKS, ki vzgaja mlade raziskovalke in raziskovalce, kot Slovenije vseskozi uprta v prihodnost, v ideje in znanje jutrišnjega dne. Radovedni in inovativni posamezniki bodo s svojim delovanjem prispevali k trajnostnemu razvoju Slovenije.

Slavnostni dogodek ZOTKS vsako leto organizira v čast najboljšim učencem in dijakom, ki so v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanju mladih raziskovalcev dosegli najboljše rezultate. Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je letos sodelovalo skupno okoli 50.000 otrok in mladih, od katerih jih je 16.922 za udeležbo na šolskih tekmovanjih prejelo bronasta priznanja. Od teh se jih je na državna tekmovanja pod okriljem ZOTKS uvrstilo 6689. Med njimi je bilo 1187 prejemnikov srebrnih ter 734 zlatih priznanj.

Najboljših Zotkinih talentov, ki so na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v letošnjem šolskem letu dosegli najboljše rezultate in prejeli zlata priznanja, je bilo skupaj 734, na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se jih je zbralo 152, saj so bili nekateri med njimi celo dvojni ali trojni nagrajenci. Letošnjo prireditev, že sedmo po vrsti, je vodil Nejc Šmit, zbrane goste pa so v spremljevalnem programu zabavali tudi Nipke, WildArt in skupina BeatKaBand iz OŠ Kašelj ter drugi nadarjeni mladi. Poleg tega so se v okviru dogodka na aleji fakultet in organizacij predstavile tudi tehniške, naravoslovne in druge fakultete ter nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so doma in po svetu predstavljali ZOTKS.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Tjaša Toni Skubic

tjasa.toni@zotks.si

Helena Lesar

talenti@zotks.si

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

Telefon: 01/25 13 727