O-STA

Odličje tudi na mednarodni računalniški olimpijadi

Ljubljana, 3. avgust 2017 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da so bili po mladih kemikih in biologih na mednarodni olimpijadi uspešni tudi mladi računalničarji.

V Teheranu v Iranu trenutno (med 28. julijem in 4. avgustom) poteka 29. mednarodna računalniška olimpijada. Med 304 tekmovalci iz 76 držav je Žiga Željko z Gimnazije Bežigrad, ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), osvojil bronasto odličje. Slovensko ekipo sestavljajo še Tim Poštuvan z Gimnazije Vič, ki se programiranja prav tako uči v ZRI Ljubljana, ter Urban Duh in Mitja Žalik, oba z II. gimnazije Maribor. Ekipo spremljata dr. Darko Pevec in Simon Weiss.

Trenutno svoje moči mladi merijo še na 15. mednarodni lingvistični olimpijadi, ki poteka v Dublinu na Irskem in kjer Slovenijo zastopajo štirje dijaki.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75