O-STA

Konferenca za IKT, elektroniko in mehatroniko IKTEM

Fotografija hotela Ramada Resort v Kranjski Gori
Naslovna fotografija spletne strani konference IKTEM
Pogled z vrha ZIP-line s planiške velikanke
Predsednik organizacijskega odbora IKTEM. Jurij Mikeln je dipl. inž.

V uredništvu revij Svet elektronike in Svet mehatronike od 31. maja do 1. junija 2018 organizirajo strokovno mednarodno konferenco za IKT, elektroniko in mehatroniko.

Svet okrog nas se nenehno spreminja. Še posebej se te spremembe zelo hitro dogajajo na področjih interneta stvari (IoT), 3D tiska/skeniranja in tudi na področjih programske opreme. V uredništvih revij so po številnih pogovorih z inženirji prišli do zaključka, da Slovenija potrebuje takšno strokovno konferenco. V sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko iz Ljubljane, Gospodarsko Zbornico, Obrtno zbornico Slovenije, SIQ ter sponzorji iz industrije (EBV elektronik, Würth elektronik, Ardis, Rutronik itd.) so se odločili, da organizirajo konferenco, ki bo namenjena inženirjem s poudarkom na praktičnih delavnicah in strokovnih predavanjih.

Na konferenci bodo predavali vrhunski strokovnjaki iz sveta in Slovenije. Večinoma so to korporacije iz sveta IKT, elektronike in mehatronike, kot so EBV elektronik, Arrow, Avnet ... in tudi domači Telekom Slovenije. Zato se ni čuditi, da o konferenci pišejo tudi tuji mediji iz te stroke.

Na konferenci izmed ostalih sodelujeta tudi korporacija Arrow, ki na leto naredi 23 milijard dolarjev prometa (proračun Slovenije znaša nekaj čez 9 milijard) ter korporacija Avnet, ki na leto naredi nekaj čez 17 milijard dolarjev prometa.

Obe podjetju (poleg ostalih) se bosta pojavili v Kranjski Gori skupaj z odličnimi predavatelji, ki bodo nagovorili razvojne inženirje iz vse Slovenije in tudi sosednjih držav.

Glavne teme konference bodo IoT (internet stvari), 3D skeniranje/printanje in CADCAM programska oprema za razvojne inženirje. Ker morajo biti naprave tudi elektromagnetno združljive (EMC) z ostalimi napravami, bodo na konferenci predstavili trende na področju EMC, hkrati pa bosta organizirani tudi dve delavnici na to temo.

V vsaki napravi se nahajajo tudi napajalniki. Novi trendi na področju napajalnikov od inženirjev zahtevajo, da so napajalniki majhni, da ne sevajo motenj v prostor in da so poceni. Vse to bo predstavljeno na nekaj praktičnih delavnicah in predavanjih. Na konferenci niso pozabili tudi na Android uporabnike, za katere so pripravili delavnico Programiranje Android naprav. Dokaz, da Slovenija potrebuje takšno konferenco je dejstvo, da je delavnica Programiranje Android naprav zasedena že 40 dni pred konferenco.

Organizatorji bodo konferenco hkrati izkoristili tudi za to, da bodo udeležencem prikazali lepote Slovenije. Zato bodo udeležence spustili po ZIP-line s planiške velikanke.

Predsednik organizacijskega odbora, ki organizira IKTEM konferenco, g. Jurij Mikeln je povedal: " V letu 2017 smo obiskali veliko razvojnih inženirjev, pa tudi potencialnih partnerjev konference in skupaj smo ugotovili, da Slovenija potrebuje tradicionalno konferenco za področja IKT, elektronike in mehatronike, saj do sedaj takšne konference na področju Slovenije še ni bilo. Veliko je sicer parcialnih dogodkov iz omenjenih področij, ni pa enega skupnega dogodka, ki bi na enem mestu združil stroko iz omenjenih področij."

Partnerji iz univerze in industrije so idejo o konferenci odlično sprejeli in po pripravah, ki so potekala v začetku leta 2017, so organizatorji konec leta 2017 zagnali spletno stran konference, ki se nahaja na https://iktem.svet-el.si

"Letošnja udarna tema bo prav gotovo NB IoT (ozkopasovni internet stvari), ki ga Telekom Slovenije že testira v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Tako bodo udeleženci konference iz prve roke lahko izvedeli, kaj nam v bližnji prihodnosti prinaša NB IoT in ostale napredne tehnologije," je še dodal Mikeln.

Konferenca IKTEM se bo odvijala v hotelu Ramada Resort v Kranjski Gori od 31. maja do 1. junija 2018.