O-STA

Seznam dejstev o prehranskih potrebah v različnih obdobjih načrtovanja otroka, nosečnosti in dojenjem

doc.dr. Evgen Benedik, Pediatricna klinika LJ

Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta pomembna že v času pred nosečnostjo, še bolj pa med nosečnostjo in v času dojenja. Ustrezna prehrana v prvih dveh letih otrokovega življenja pomembno vpliva na otrokovo zdravje skozi njegovo celo življenje, saj zmanjšuje tveganje za razvoj prekomerne telesne teže, diabetesa, alergij, povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja in presnovnih bolezni, tako pri otroku kot kasneje pri odraslem človeku1.

Prehranske potrebe nosečnice se spreminjajo

Nosečnost je zapleteno obdobje rasti, razvoja ter dozorevanja organov in organskih sistemov2. V času pred in med nosečnostjo ter dojenjem se povečajo potrebe po hranilih in energiji, zato bi ženske v teh obdobjih morale v svojo prehrano vključiti čim več hranilno bogatih živil. No-sečnica ima v primerjavi z nenosečo žensko povečane potrebe po vitaminih A, B1, B2, B6, B12, folatih, niacinu, jodu, bakru, železu in magneziju3, 4. Zgolj s prehrano jih je težko zagotavljati v optimalni količini.

Da bi nosečnica in njen otrok zagotovo dobila vsa potrebna hranila, je Bayer razvil linijo prehranskih dopolnil, posebej prilagojenih posameznim obdobjem nosečnosti.

Pred zanositvijo in prvo trimesečje

V prvih dvanajstih tednih, to je v embrionalnem obdobju, se formirajo vsi pomembni organi. Začne se razvoj možganov, hrbtenjače in srca. Nosečnica ima v tem obdobju povečane potrebe po folatih in drugih mikrohranilih5, 6, 7. Ustrezna raven vseh hranil v prvem trimesečju je odločilna pri preprečevanju pojava nepravilnosti nevralne cevi in drugih prirojenih napak. Po priporočilih WHO naj bi ženska, ki načrtuje nosečnost, začela jemati 400 mcg folne kisline dva meseca pred zanositvijo8. Temu v več kot polovici nosečnosti ni tako, saj so nenačrtovane9. Nosečnice pri nenačrtovani nosečnosti običajno ugotovijo nosečnost šele v času, ko se nevralna cev že začne zapirati. V tem primeru je treba takoj začeti jemati višje odmerke folne kisline (800 mcg), da se hitreje doseže zaščitna koncentracija, ki v največji možni meri zmanjša tveganje za prirojene napake10.

Nov multivitaminski pripravek Elenatal je posebej prilagojen obdobju prvih dvanajstih tednov nosečnosti in času načrtovanja nosečnosti. Vsebuje visok odmerek folne kisline in Metafolin* - biološko aktivni folat, ki je pomemben pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo. Dodaten vnos folne kisline zviša raven folatov pri materi, kar je pomembno, saj nizka raven folata predstavlja dejavnik tveganja okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu**. Železo ter vitamina B6 in B12 prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Železo ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina. Vitamin C, vitamina B6 in B12, baker in folat imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Cink vpliva na plodnost. Vitamin B6 ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Jod je pomembna hranilna snov za ljudi. Čeprav ga potrebujemo zgolj v majhnih količinah, ima še pomembno vlogo pri nastajanju hormonov ščitnice in normalnem delovanju ščitnice11.

Drugo in tretje trimesečje

Od 13. tedna nosečnosti dalje se pojavijo potrebe nosečnice po omega-3-maščobnih kislinah (DHK), saj se takrat začne hitrejši razvoj možganov in oči. Multivitamin za nosečnice Elebaby ima posebno formulo, ki vsebuje skupaj 18 vitaminov in mineralov ter 200 mg omega-3-maščobne kisline (DHK)12. Raziskava je pokazala, da je vnos omega-3-maščobnih kislin prenizek tako pri nosečih kot tudi nenosečih Slovenkah13. Poleg visokokakovostnih omega-3-maščobnih kislin vsebuje Elebaby tudi posebno obliko folne kisline, imenovano Metafolin®.

Po porodu

V tem obdobju se zaradi dojenja dnevne potrebe po energiji in nekaterih vitaminih, mineralih ter mikrohranilih povečajo, kar je težko doseči zgolj s prehrano. Prehransko dopolnilo Elemama je zasnovano prav za to obdobje, saj vsebuje nujno potrebne omega-3-maščobne kisline (DHK), ki preko mate-rinega mleka pomagajo pri normalnem razvoju možganov in oči dojenčka14. Novorojenčkov vid se po rojstvu razvija postopoma. V prvem letu se razvije do polne ostrine. Po roj-stvu razvoj otrokovih možganov še ni zaključen. Vitamin D in kalcij pa sta potrebna za ohranjanje zdravih kosti in zob mame, kot tudi koristita dojenčku. Vitamini C, B6, B12, selen in cink imajo pomembno vlogo pri imunskem sistemu mame in posredno dojenčka. Vitamini iz skupine B ter železo prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti mamice14.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporoča se uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Reference

1. Benedik Evgen, Prehransko programiranje, inp.si.

2. Rotovnik Kozjek N et al. Prehranska priporočila za nosečnico, porodnico in otročnico. Nosečnost in vodenje poroda. Medicinski razgledi 2015; 130-138.

3. Picciano MF. Pregnancy and lactation: physiological adjustments, nutritional requirements and the role of dietary supplements. The Journal of Nutrition. 2003 133(6); p. 1997S-2002S.

4. Institute of Medicine. Recommended dietary allowances, adequate intakes and tolerable upper intake levels of vitamins and minerals. 2014.

5. Guesnet P. DHA and the developing central nervous system (CNS) - Implications for dietary recommendations. Biochimie. 2011. 93(1):p.7-12.

6. Morse NL. Benefits of DHA, folic acid, vitamin D & iodine on foetal & infant brain development & function following maternal supplementation during pregnancy & lactation. Nutrients. 2012. 4(7):p.799-840.

7. Premru . Sršen T. Anemije v Nosečnosti. 6. podiplomski seminar Zdravljenje s krvjo. Transfuzijska medicina v porodništvu. Zbornik predavanj. December 2004; 23-36.

8. World Health Organization, Standards for maternal and neonatal care, 2007.

9. Lamers Y et al. Red blood cell folate concentrations increase more after supplememntation wit (6S)-5 methylltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing age. Am J Clin Nutr 2006;85:156-61.

10. Koletzko B et al. German National Consensus Recommendations on Nutrition and Lifestyle in Pregnancy by the Healthy Start - Young Familiy Network. Ann Nutr Metab 2013;63:311-322.

11. Elenatal Navodilo za uporabo.

12. Elebaby Navodilo za uporabo.

13. Benedik E et al. Intake of fish and supplements in pre-pregnant and pregnant Slovenian women. ESPGHAN 46th Annual meeting 2013 , London.

14. Elemama Navodilo za uporabo.

L.SI.COM.05.2018.2665