O-STA

Sberbank s platformo Token uvaja odprto bančništvo v Sloveniji

Podjetje Token.io Ltd je sporočilo, da je Sberbank banka d.d. z dnem, 17. julij 2018, pričela z implementacijo platforme za odprto bančništvo, ki svetovnemu ekosistemu bank, bančnih strank in razvijalcev omogoča varen, hipen in nemoten prenos denarja in informacij.

Implementacija programskega vmesnika - API podjetja Token zagotavlja Sberbank banki d.d. iz Slovenije skladnost z direktivo PSD2.

Stranke Sberbank banke, ki bodo uporabljale mobilno aplikacijo podjetja Token za iOS in Android, bodo lahko v prihodnosti izkoristile prednosti odprtega bančništva. To v prihodnosti pomeni spletne nakupe z enim klikom in v prihodnje tudi dostop do združenih informacij (v primeru uporabe več različnih TRR) o svojih računih.

Aleš Zajc, namestnik predsednika uprave slovenske Sberbank, pristojen za poslovanje s prebivalstvom, je povedal: "Naša odločitev za platformo Token odraža našo odločenost, da sooblikujemo novo obdobje bančništva in plačilnih storitev. Sodelovanje s podjetjem Token nam bo omogočalo razvoj "na platformi zasnovanega bančnega modela", s čimer bomo lahko strankam zagotovili bistveno boljšo bančno izkušnjo. Omenjena platforma omogoča enostavno avtentikacijo, sprogramirano v vsako transakcijo, hkrati s tem pa tudi hitrejšo in stranki bolj priročno plačilo, pri čemer je varnost vedno v ospredju."

Sberbank je sedma največja institucija na slovenskem bančnem trgu in se ponaša z mednarodno mrežo partnerjev in strank.

Sberbank je prvi slovenski ponudnik finančnih storitev oziroma banka, ki ni zgolj zagotovila skladnosti s PSD2, pač pa je naredila tudi premik k novemu povsem odprtemu bančnemu sistemu. Banka na tem področju orje ledino zahvaljujoč dvema svojima uspešnima storitvama, ki sta namenjena prebivalstvu: "Ekspres kredit" in "proces Zamenjaj banko".

Sodelovanje s podjetjem Token je v skladu s strategijo Sberbank na področju poslovanja s prebivalstvom, ki na API tehnologijo gleda kot na temelj bančne prihodnosti.

Steve Kirsch, ustanovitelj in direktor družbe Token, je povedal: "Token omogoča enostaven in varen programski vmesnik za odprto bančništvo, ki temelji na transakcijah. Slovenski banki Sberbank bo v prihodnosti omogočil hitrejše združevanje podatkov in direktna plačila s pomočjo tehnologije Smart Token. Zelo pomembno je, da bo naša platforma v oblaku slovenski banki omogočala prilagodljivost pri kreiranju in obdelavi transakcij.

Banke uporabljajo programsko opremo Token ki uporablja takoimenovane SmartTokne za izdajanje in sprejemanje avtorizacij v zvezi z informacijami o plačilih in računih. SmartTokni se lahko programirajo skladno z zahtevami posameznega imetnika računa. Občutljive informacije o računih nikoli ne zapustijo bančnih sistemov, kar pomeni, da ni izpostavljeno morebitni varnostni ranljivosti .

Septembra 2019, ko bo začela veljati PSD2 - revidirana direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o plačilnih storitvah - bodo morale evropske banke tretjim ponudnikom storitev dovoliti dostop do podatkov svojih strank. Podjetje Token bankam to omogoča, poleg tega pa tudi, da izboljšajo izkušnjo strank pri spletnih transakcijah.

**********************************

O družbi Token

Token je podjetje s sedežem v San Franciscu ter z predstavništvi v Londonu in Berlinu. Platforma odprtega bančništva družbe Token bankam omogoča, da hitro in stroškovno učinkovito zagotovijo skladnost s PSD2, hkrati pa ustvarijo nove vire prihodkov. Bankam in drugim akterjem v ekosistemu plačilnih storitev, kot so trgovci in tretji ponudniki storitev, omogoča tudi razvoj neposrednih plačil in rešitev združevanja podatkov za stranke. Platforma poleg tega povečuje varnost ter zmanjšuje tveganje goljufij in izločevanje morebitnih posrednikov. Za razliko od rešitev, ki jih razvijejo banke same, Token podpira isti API-programski vmesnik v vseh bankah. Strokovnjaki družbe Token imajo za sabo mnogo izkušenj s projekti in inovacijami na tehnološkem, bančnem in varnostnem področju. Strokovnjaki družbe Token prihajajo iz podjetij, kot so Google, Apple, Microsoft, Barclays, ACI Worldwide, HSBC, Twitter in Square.

Podjetje Token uživa ugled vodilnega v panogi, na seznamu Financial Timesa iz leta 2017 "Future of Fintech" (finančno-tehnološka prihodnost) se je znašlo med prvimi desetimi na svetu. Pri CB Insights so podjetje Token uvrstili med prvih 250 finančno-tehnoloških podjetij na svetu, leta 2016 je zmagalo na dogodku "Plug and Play" v okviru sejma Fintech EXPO, med več kot 1,000 podjetji z vsega sveta.

Več informacij: www.token.io ali na Twitterju: @token_io in Linkedinu LinkedIn.

Oseba za stike z mediji družbe Token

Erin Lovett / Beckie Richardson
Tel: 0113 350 1922
E-pošta: press@token.io

Oseba za stike z mediji banke Sberbank

Leon Šikovec

Tel.: +386 (0)41 66 99 23

Email: leon.sikovec@sberbank.si

O banki Sberbank

Sberbank banka d. d. se na slovenskem bančnem trgu med 11 bankami uvršča po bilančni vsoti na 7. mesto in na 11. mesto po pregledu obdobnih poslovnih rezultatov pred davki (na dan 31. marec 2018).

Od 15. februarja 2012 je članica bančne skupine Sberbank. Mednarodna mreža nam omogoča zagotavljanje finančne podpore svojim strankam ne samo v Sloveniji, kjer smo prisotni z 12 poslovalnicami v 8 slovenskih mestih, ampak tudi pri poslovanju v tujini.

Na 31. december 2017 je bilančna vsota banke znašala več kot 1,74 milijarde EUR, kapitalska ustreznost pa je bila 18,98 %, kar kaže na visoko raven varnosti in stabilnosti banke.

Spletna stran: www.sberbank.si

O skupini Sberbank Europe AG

Skupina Sberbank Europe s sedežem na Dunaju v Avstriji, je bančna skupina v stoodstotni lasti Sberbank Rusija. Skupina Sberbank Europe je prisotna v devetih državah srednje in vzhodne Evrope: v Avstriji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Češkem, v Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in Srbiji. Sberbank Europe ima več kot 665.000 strank, 190 podružnic in okrog 4.050 zaposlenih v vsej Evropi. Sberbank Europe ima 12,6 milijarde EUR sredstev (stanje konec leta 2017).

Spletna stran: www.sberbank.at