O-STA

Peti Dan odprtih vrat na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo potekal že peti Dan odprtih vrat. Letos bodo vrata na stežaj odprli v četrtek, 18. 10., od 9.00 do 17.00. Mladim želijo na Dnevu odprtih vrat z zanimivimi in interaktivnimi predstavitvami ponuditi čim več informacij o poklicnih možnostih s sveta gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva in prostorskega načrtovanja. Na 5. Dnevu odprtih vrat bodo predstavili vse študijske programe I. stopnje na fakulteti, tematska predavanja in "odprte predavalnice", ki so letošnja novost, ter številne predstavitve in eksperimente, razdeljene po oddelkih.

Dijaki bodo dobili vpogled v svet gradbeništva

Udeleženci bodo lahko aktivni v več laboratorijih fakultete, v katerih bodo imeli priložnost preizkušati gradbene materiale, lastnosti zemljin, analizirati sence, opazovati IR sevanje in spektre valovnih dolžin. Lahko bodo izvedeli, kdaj so tla zadosti trdna za gradnjo, se seznanili z zakonitostmi gradnje mostov in s pomočjo potresne mize iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb. Veliko bodo slišali tudi o gradbenih materialih in obnašanju konstrukcij. Na delavnicah bodo prikazane različne naprave, kot so radar, heliodon, IR kamera, spektrometer, sklerometer in druge.

Raznoliko delo geodetov

Udeležencem bodo predstavili delo geodeta, geodetske merske instrumente in osnovne tehnologije zajema prostorskih podatkov. S kratko demonstracijo bodo prikazali zajem 3D podatkov z laserskim skenerjem ter delovanje satelitskega sistema GNSS. Predstavili bodo sledenje in izris točk v realnem času ter postopek modeliranja posnetkov z letalnika (drona). Z obogateno resničnostjo bodo 3D-model prikazali na telefonu ali tablici.

Zanimivosti okoljskega gradbeništva

Oddelek za okoljsko gradbeništvo bo učencem predstavil model podtalnice. Lahko se bodo udeležili tekmovanja v kvizu in tako preverili svoje znanje o nastanku poplav, čiščenju odpadne vode in ravnanju z odpadki. Z računalniško igrico bodo lahko ugotovili, kako spretni so pri upravljanju z vodnimi viri. S pomočjo modela Aqualibrium bodo gradili cevovodno omrežje, skozi igrico Vodni krog pa tekmovali v hitrosti potovanja vodne kapljice.