O-STA

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo UL na dnevu odprtih vrat navdušila 180 mladih

Preizkušanje gradbenih materialov v konstrukcijsko prometnem laboratoriju (KPL).
Predstavitev merjanja položajev točk in sledenje geodetskega instrumenta z izrisom v realnem času.
Na delavnici Mehanika tal so dijaki preko eksperimentov spoznali osnovne lastnosti in obnašanje zemljin.

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so v četrtek, 18. oktobra, pripravili že 5. dan odprtih vrat. Obiskalo jih je 180 dijakov, ki so sodelovali v 15 različnih delavnicah, predstavitvah in eksperimentih.

Pogled v svet gradbeništva, geodezije in okoljskega gradbeništva

Z obiskom dneva odprtih vrat na fakulteti mladim omogočijo, da preko interaktivnih delavnic, predstavitev in eksperimentov spoznajo področje gradbeništva, geodezije in okoljskega gradbeništva ter dobijo vpogled v delo inženirja s tovrstno izobrazbo. Udeleženci so lahko izbirali med številnimi tematskimi predstavitvami z različnih področij.

Tisti, ki jih najbolj zanima gradbeništvo, so z zanimanjem s pomočjo potresne mize iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb, se seznanili z zakonitostmi gradnje mostov ter sestavljali in preizkušali modele mostičkov. Izvedeli pa so tudi, kdaj so tla zadosti trdna za gradnjo, kakšen vpliv ima voda na njihovo obnašanje in kako tla prenašajo različne obremenitve.

Dijaki so dobili vpogled v delo geodeta, spoznali geodetske instrumente in osnovne tehnologije zajema prostorskih podatkov. S kratko demonstracijo so prikazali zajem 3D podatkov z laserskim skenerjem ter delovanje sistema GNSS. Veliko zanimanje pa je požel tudi brezpilotni letalnik (dron). Na delavnici so poleg letalnika predstavili tudi pravila in načine letenja ter prikazali postopek modeliranja posnetkov z letalnika ter izdelke v digitalni in fizični obliki (3D tisk).

Preko kviza Ali si želiš postati vodar? so dijakom približali poklic vodarja, jim z modelom podtalnice prikazali zakonitosti gibanja vode ter skupaj preverili, kako spretni so pri upravljanju z vodnimi viri.

Povpraševanje po inženirskem kadru je veliko

S tovrstnimi dogodki želijo mladim, ki se bodo kmalu odločali za svojo karierno pot, približati svet gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva ter prostorskega načrtovanja in jim predstaviti zaposlitvene možnosti. Povpraševanje po inženirskem kadru s tovrstno izobrazbo je veliko. To zaznavajo tudi na fakulteti, saj dobivajo veliko povpraševanja po njihovih diplomantih. Na dnevu odprtih vrat tako mladim na sproščen način približajo gradbeniško in geodetsko stroko ter poklice in področja delovanja, ki iz teh strok izhajajo.