O-STA

Računalniški praznik v Škofji Loki

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Svoje znanje lahko učenci šol s prilagojenim programom izkažejo na dveh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS.

Prvo, že 12. državno računalniško tekmovanje z naslovom Z miško v svet je namenjeno varovancem v posebnem programu in bo potekalo v sredo, 13. februarja 2019, na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki. Na tekmovanju se bo v dveh disciplinah zbralo in pomerilo 20 najboljših iz 16 šol iz vse Slovenije. Drugo tekmovanje z naslovom Z računalniki skozi okna, ki poteka že 19 let in je namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda, pa bo šola gostila v četrtek, 14. februarja. Tekmovalo bo 23 učencev iz 11 šol.

Bolj zanimiv format tekmovanja Z računalniki skozi okna

Na tekmovanju Z miško v svet se bodo otroci pomerili v poznavanju programov za oblikovanje slik, v praktični uporabi raziskovalca in načinih prenosa datotek s pomočjo prenosnih medijev ter v oblikovanju dokumentov in predstavitev.

Tekmovanje Z računalniki skozi okna pa z letošnjim letom dobiva nove vsebine, spreminja se tudi način tekmovanja, saj bodo tekmovalci odslej tekmovali v paru. Tekmovanje se bo pričelo izven računalniške učilnice na različnih lokacijah z uporabo pametnega telefona ali tablice. Vsa vprašanja in podatki se bodo skrivali na lokacijah pod QR-kodo. Otroci bodo vse zbrane podatke s posameznih postaj uporabili za izdelavo dokumentov v drugem delu tekmovanja, ki bo potekal v računalniški učilnici.

Priprave na tekmovanje ponujajo veliko možnosti spoznavanja uporabe novih tehnologij, predvsem z vidika posebnih programskih rešitev za različne stopnje prizadetosti oziroma motoričnih sposobnosti otrok in odraslih. Cilj tekmovanja je spodbujanje otrok k uporabi računalnika, telefona in tablice ter osnovnih programov, zlasti programov Microsoft Word in Microsoft PowerPoint. Sodelujoči na tekmovanju preizkusijo svoje znanje in spretnosti dela z miško in tipkovnico ter pokažejo poznavanje programov za oblikovanje besedila, fotografij, elektronske pošte in priprave predstavitev.

Program tekmovanja v obeh dnevih:

ob 8:00

Prihod tekmovalcev

ob 9:00

Tekmovanje 1. skupina

ob 10:00

Tekmovanje 2. skupina

ob 12:15

Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana
E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75