O-STA

Na poletni šoli Fakultete za gradbeništvo in geodezijo bodo "gradili" hišo

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) tudi letos pripravlja poletno šolo, na kateri bodo lahko osnovno in srednješolci preko zanimivih delavnic spoznali delo inženirja - geodeta, gradbenika in vodarja. Osrednja tema letošnje poletne šole je HIŠA. Udeleženci bodo spoznali, kaj vse je potrebno upoštevati in narediti pri gradnji hiše, izdelali pa bodo tudi svojo mini hišo, ki jo bodo na koncu natisnili s 3D-tiskalnikom in odnesli domov za spomin. Prav tako pa tudi letos ne bo manjkal obisk kopališča Kolezija, kjer bodo preganjali poletno vročino. Od 1. - 5. julija se tako obeta zabavno in poučno dogajanje.

Kako se zgradi hiša?

Hišo poznamo kot zgradbo, ki je namenjena bivanju. Pa ste se kdaj vprašali, kje in kako jo lahko zgradimo? Na poletni šoli prave hiše ne bomo zgradili, bomo pa spoznali postopke in materiale, ki so s tem povezani. Najprej bomo hišo umestili v prostor in jo zakoličili s sodobnimi geodetskimi instrumenti. V nadaljevanju bomo spoznali najbolj pogoste materiale, ki se uporabljajo pri gradnji hiš, vsak udeleženec pa bo izdelal tudi svojo maketo hiše. Z obiskom večjega gradbišča, pa bodo udeleženci dobili vpogled, kako poteka gradnja objektov v realnosti.

3D-model hiše

Udeleženci bodo spoznali tudi postopek načrtovanja oz. modeliranja hiše v računalniškem programu SketchUp. Pri modeliranju bodo lahko uporabili načrt svoje hiše, si izmislili popolnoma nov objekt ali pa vodeno naredili model hiše s pomočjo vodij delavnice. Končni izdelek bo realistični 3D-model hiše, ki ga bodo natisnili s 3D-tiskalnikom in ga bodo udeleženci odnesli domov za spomin na koristno in zabavno preživet počitniški teden.

Od kod prihaja pitna voda?

Ko odpremo pipo, iz nje priteče pitna voda. Pa je to res tako samoumevno? Kakšen je postopek priprave pitne vode, bodo udeleženci poletne šole spoznali na obisku Vodarne Kleče. Preko izvedbe testov vode in različnih iger s področja vodarstva pa bodo spoznali še številne lastnosti vode.

Pomembne informacije

Prijava na poletno šolo je možna na povezavi https://bit.ly/2HCY79X, kjer najdete več informacij. Po želji bo za udeležence organizirano tudi spanje z zajtrkom in večerjo v Dijaškem domu Vič.

Za dodatne informacije pišite na: tabori@zotks.si oz. poletnasola@fgg.uni-lj.si.