O-STA

11 razlogov, zakaj je SD najboljša evropska izbira

1. Ker samo glas za SD lahko prinese spremembe v Evropi

Evropo že 15 let vodijo konzervativci iz Evropske ljudske stranke. In pred temi volitvami so razmerja sil v Evropi jasna: ali bomo večino v Evropskem parlamentu po tokratnih volitvah imeli socialni demokrati združeni v Stranki evropskih socialistov in demokratov, ali pa bo Evropska ljudska stranka ostala največja evropska politična sila.

2. Ker hočemo drugačno Evropo

Socialni demokrati smo prepričani, da potrebujemo bolj pravično, solidarno in napredno Evropo. Zato smo pred temi volitvami pripravili celovit manifests katerimi odgovarjamo na izzive časa, ki so pred Evropsko Unijo in kakšno Evropo hočemo. Z njim smo zastavili (r)evolucijo politike v EU, za katero smo prepričani, da je najboljša alternativa sedaj vodilni politiki desnice v Evropi, saj se je EPP izkazala kot intelektualno nesposobno še naprej voditi evropsko politiko.

3. Ker imamo najboljšo evropsko listo

Lista Socialnih demokratov na tokratnih evropskih volitvah nastopa z najboljšo ekipo kandidatk in kandidatov, ki je sposobna odgovoriti na vse izzive pred Evropsko unijo. Ugledni, prepoznavni in preizkušeni socialni demokrati Tanja Fajon, Matjaž Nemec, dr. Dominika Švarc Pipan, dr. Milan Brglez, Neva Grašič, mag. Franc Hočevar, dr. Ljubica Jelušič in dr. Aleksander Jevšek. Proevropska stranka z močno vpetostjo v evropsko socialno demokracijo, ki je jamstvo za demokracijo in napredne spremembe v Evropi.

4. Ker je Tanja Fajon obraz Slovenije v Evropi

Nosilka naše liste Tanja Fajon je bila najbolje ocenjena slovenska evropska poslanka v minulem sklicu evropske parlamenta. Prav tako je Tanja Fajon bila edina slovenska, ki je bila podpredsednica svoje poslanske skupine. Predvsem pa gre za izkušeno in uspešno evropsko poslanko, ki kot edina slovenska evropska poslanka ima dejanski vpil v EU ter velja za vzhajajočo zvezdo evropske politike.

5. Ker smo v ospredje naše kampanje postavili pravo vsebino

Socialni demokrati smo v letošnji volilni kampanji v ospredje postavili vsebino, ki jo bomo zagovarjali v Evropskem parlamentu. Govorili smo o potrebnih ukrepih za napredno Evropo, da EU spet (p)ostane najbolj inovativno trajnostno gospodarstvo sveta z višjimi socialnimi standardi. Izpostavili smo potrebo po pravični Evropi, z brezpogojno vladavino prava in z enakimi pravili za vse, brez izjem za bogate, velike in močne. Zavzeli smo se za to, da Slovenija in EU postane primer dobrega trajnostnega prehoda s spremenjenim ekonomskim modelom, ki ne bo več podvržen izključno dobičku, ampak trajnostnim učinkom na gospodarstvo, delo, okolje in podnebne spremembe. Istočasno pa smo ponovno zavzeli za to, da EU postane bolj socialno pravična in solidarna.

6. Ker potrebujemo odločen boj proti davčnim oazam, utajam in goljufijam

Že odkar je ob koncu prejšnjega mandata Evropski parlament sprejel poročilo naše nekdanje evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš, Socialni demokrati opozarjamo, da je potrebno sprejeti ukrepe proti davčnim goljufijam, utajam in oazam. Letno se iz tako v EU izgubi kar 1.000 milijard evrov izgubi. Zato bomo začeli odločen boj proti davčnih utajam in tako Evropo naredili bolj pravično in bolje pripravljeno na prihodnost.

7. Ker je enakost naša vrednota

Evropa, socialna demokracija in prihodnost so ženskega spola. Socialni demokrati v ospredje našega boja postavljamo enakost spolov. Prepričani smo, da moramo izboljšati položaj žensk in mladih. Socialni demokrati smo bili zgodovinsko vodilni pri zahtevi po enakosti žensk in moških, v Evropi pa v zadnjem obdobju predlagali jamstvo za mlade in jamstvo za otroke.

8. Ker je Timmermans najboljša izbira za vodenje nove Evropske komisije

Potem ko je zadnjih 5 let Evropsko komisijo vodil Jean-Claude Juncker iz EPP, je nujno, da na čelu Evropske komisije pride do spremembe. Naš kandidat je Frans Timmermans, najboljša izbira med predlaganimi vodilnimi kandidati. Ne le zato, ker je močan in napreden voditelj, zagovornik evropskih vrednot, vladavine prava, svetovljan in poliglot.

9. Ker Evropa potrebuje napredno levo-levo-zeleno zavezništvo

Socialni demokrati zagovarjamo oblikovanje naprednega levo-levo-zelenega zavezništva sil v Evropi. Primeri dobrih praks iz tujine nam kažejo, da takšno sodelovanje pod vodstvom socialnih demokratov lahko prinese odlične rezultate in napredne rešitve, kot je recimo uvedba brezplačnega vrtca v Berlinu. Evropa se bo v prihodnosti morala odločneje soočiti z izzivi podnebnih sprememb in okoljske krize, zato moramo napredne politične opcije združiti moči, da lahko dosežemo skupne cilje in obvarujemo naš planet.

10. Ker je Evropa na prelomnici

Če boste svoj glas v nedeljo nameniti (skrajno) desnim, retrogradnim silam lahko pričakujemo še več nacionalizma in populizma v EU. Oddan glas za konservativne sile bo pomenil status quo in EU bo obstala na mestu. Samo z glasom za napredne socialdemokratske sile boste opolnomočili EU, da s pametno integracijo odgovorili na naše skupne izzive.

11. Ker nočete, da vam bi bilo v ponedeljek žal

Ne smemo si dovoliti, da se v ponedeljek zbudimo v novi evropski realnosti, ki jo bosta oblikovala strah in sovraštvo. Podobno se je zgodilo Američanom, ki so se zbudili in ugotovili, da je Donald Trump postal ameriški predsednik, vendar je že bilo prepozno za protest. Enako se je zgodilo tudi ljudem v Združenem kraljestvu, ko so se šele po referendumu zavedli posledic Brexita. Zato do volitev, ki bodo ključno zaznamovali smer in usodo EU, ne smemo biti brezbrižni.