O-STA

GCC Pozdrav poletju

Letni kino, muzejska noč, koncert Okteta 9 in predstavitev tretje številke literarne revije Podstrešje za uvod v letošnje poletne počitnice na Gimnaziji Celje - Center

Že tradicionalno bodo pouk v šolskem letu na Gimnaziji Celje - Center (GCC) sklenili s kratkim festivalom dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju, ki se bo začel v soboto, 15. 6., ob 20. uri s Poletno muzejsko nočjo in prvo predstavo letnega kina, norveško komedijo Daj, mi no, nadaljeval v ponedeljek, 17. 6., ob 20. uri s predstavitvijo tretje številke literarne revije Podstrešje in slovensko filmsko dramo Razredni sovražnik ter sklenil v četrtek, 20. 6., ob 20. uri s koncertom vokalne zasedbe Oktet 9 in francosko komedijo Bog, le kaj smo spet zagrešili? Pester junijski kulturni utrip bo tako zaključil plodno in uspešno šolsko leto na edini srednji šoli v Sloveniji, ki ji je JSKD leta 2015 podelil naziv Kulturna šola. Vse prireditve bodo v čudovitem ambientu parka za GCC, če bo slabo vreme pa v šoli.

Že drugo leto zapored je GCC del nacionalnega projekta Poletna muzejska noč. Poslopje šole iz leta 1912 namreč predstavlja edinstven muzej secesije na Slovenskem. 15. 6. bodo tako ob 20. uri dijaki obiskovalce popeljali po skritih kotičkih impozantnega poslopja, ki predstavlja nepogrešljivi del celjske vedute.
Pred tremi leti pa so dijaki pod vodstvom celjskega pesnika in igralca Kristiana Koželja obudili celjske pesniške večere s slam poezijo, šola pa tudi sicer že vrsto let pripravlja zelo priljubljen natečaj za dijaško naj kratko zgodbo. Tako se je oblikovala pobuda, da bi najboljše literarne stvaritve šolskega leta ujeli med platnice revije z imenom Podstrešje. Pomenljivi podnaslov revije je TIŠINA! Mladi govorijo, urednik tretje številke pa je tretješolec in nagrajenec številnih literarnih natečajev Aljaž Primožič. Predstavitev revije, ki letos vsebuje prispevke 22 mladih avtorjev z GCC, Gimnazije Kranj in I. gimnazije v Celju ter ilustracije tretješolke likovne gimnazije Maruše Šlogar, bodo 17. 6. dopolnili odlični glasbeniki z GCC ter častni gost večera, dr. Matic Majcen, filmski kritik in urednik.

Med kulturne ambasadorje šole, mesta in države sodi tudi vokalna zasedba Oktet 9, ustanovljena leta 2006, ki danes pod okriljem Društva GCC povezuje nekdanje dijake GCC, njen umetniški vodja pa je Gregor Deleja. Za letošnji (po)letni koncert se fantje 20. 6. vračajo na "kraj zločina", na šolo oz. v park za njo, na koncertnem programu pa bodo zlasti priredbe slovenskih in svetovnih popevk ter ljudske glasbe.
Vsakega izmed dogodkov bo zaključila predstava GCC letnega kina, ki že drugo leto zapored nastaja v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol. 15. 6. ob 21.15 bo na sporedu norveška komedija režiserke Jannicke Systad Jacobsen: Daj mi, no!, 17. 6. slovenska uspešnica režiserja Roka Bička Razredni sovražnik in 20. 6. sveža francoska komedija Philippeja de Chauverona Bog, le kaj smo spet zagrešili? Če bo slabo vreme kino predstave odpadejo.

PRILOGA: Fotografije z lanskega GCC pozdrava poletju (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si
Aljaž Primožič, urednik revije Podstrešje, 030 658 897, aljaz.primozic123@gmail.com