O-STA

Poletna šola računalništva v HERMESU SoftLab

Letos je v največji slovenski programski hiši, HERMESU SoftLab, potekala že šesta Poletna šola računalništva, ki se je udeležujejo mladi računalnikarji. Tradicionalni šoli v Ljubljani se je letos pridružila tudi mariborska. Šole se je udeležilo kar 110 mladih programerjev.

Poletna šola HERMESA SoftLab je potekala celo poletje. Udeleženci poletne šole delajo v projektnih skupinah, v katerih pridobivajo izkušnje s profesionalno izdelavo programske opreme. Srednješolci in študentje so se učili projektnega vodenja izdelave programske opreme, kako zbrati zahteve naročnikov in jih preliti v zanesljiv in preizkušen izdelek ter kako izdelek uspešno tržiti in privlačno oglaševati. Šola računalništva predstavlja pomanjšan posnetek vsakodnevnega dela v naprednih programerskih hišah.

S pomočjo izkušenih mentorjev in inštruktorjev so udeleženci uporabili najnovejše tehnologije in razvili program za hitro izmenjavo sporočil preko interneta ter mobilnih telefonov, program za nadzor sistemov v realnem času, program za obveščanje študentov o ocenah izpitov s sporočili SMS in program za samodejno osveževanje programske opreme dlančnikov. Ti programi so dopolnili projekte minulih poletnih šol HERMES SoftLaba, kjer so med drugim razvili program za prepoznavanje govornih ukazov, program za varno varnostno shranjevanje na internetu ter program za upravljanje požarnega zidu in spremljanje prometa.

Direktorica kadrovske službe v HERMES SoftLabu Maja Žontar je ob zaključku letošnje šole povedala: "Namen poletne šole je popularizacija računalniških ved in tovrstnega študija ter spoznavanje mladih računalnikarjev, ki jih računalništvo in programiranje zanimata in veselita. Najboljšim udeležencem poletne šole ponudimo tudi kadrovsko štipendijo ter na ta način dolgoročno skrbimo za razvoj potencialnega kadra."