O-STA

Dijakom bodo predstavili poklic gradbenika, geodeta in vodarja

Tudi letos bo ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo odprla vrata slovenskim dijakom. Že šesto leto zapored bo za dijake 3. in 4. letnikov pripravila dan odprtih vrat, na katerem bo preko interaktivnih predstavitev in eksperimentov mladim ponudila čim več informacij o poklicnih možnostih s sveta gradbeništva, geodezije in vodarstva. Dan odprtih vrat bo potekal na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v četrtek, 17. oktobra, od 9.00 do 17.00.

Raznolik svet gradbeništva

Dijaki bodo skozi zanimive predstavitve izvedeli, kdaj so tla zadosti trdna za gradnjo, se seznanili z zakonitostmi gradnje mostov in s pomočjo potresne mize iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb. Izvedeli bodo, kdaj postaviti nesemaforizirano križišče, kdaj krožno križišče in kdaj se odločiti za semaforizacijo križišča ter kako ustvariti digitalni model zgradbe, da se lahko po njem sprehodiš s pomočjo VR očal.

Uporaba tehnologije v geodeziji

Vas zanima, kaj je peskovnik z obogateno resničnostjo in za kaj se uporablja v geodeziji? Dijaki bodo na dnevu odprtih vrat izvedeli točno to, lahko pa ga bodo tudi preizkusili. Izvedeli bodo še, čemu je namenjen letalnik (dron) ter spoznali pravila in načine letenja. S kratko demonstracijo bodo na fakulteti prikazali tudi zajem 3D podatkov z laserskim skenerjem, predstavili princip delovanja skenerja ter podali nekaj primerov uporabe.

Delo vodarja bodo spoznali preko kviza in zanimivih predstavitev

Delo vodarja bodo dijakom približali preko kviza, kjer bodo le-ti lahko preverili svoje znanje o nastanku poplav, čiščenju odpadne vode in ravnanju z odpadki. Spoznali bodo tudi model podtalnice ter model premeščanja rečnih sedimentov ter se preizkusili v izgradnji cevovodnega omrežja.