O-STA

Kuarki, popotnik med svetovi - Aplikacija za spodbujanje bralnih in pisnih kompetenc večjezičnih otrok

Večjezičnost je tema, ki je tudi v našem okolju vse bolj aktualna. Vse več otrok odrašča z več jeziki in pogosto se med besediščem jezika, ki ga otroci govorijo doma in jezikom, ki ga govorijo v šoli, pojavi precejšnja vrzel. Prav zato sta Inter-kulturo d.o.o. in Oddelek za germanistiko Filozofske fakultete Maribor in v sodelovanju z mednarodnim konzorcijem partnerjev razvila brezplačno aplikacijo "KUARKI - Traveller between wor(l)ds". Cilj aplikacije je izboljšanje bralne in pisne kompetence večjezičnih otrok. Ciljna skupina so v prvi vrsti otroci, ki uporabljajo v šoli en jezik, doma pa govorijo drug jezik, vendar je aplikacija prav tako primerna tudi za uporabo pri pouku tujih jezikov ali pa tudi pri pouku nekaterih predmetov v maternem jeziku.

Aplikacija je zastavljena kot učni pripomoček, ki bo otroke motiviral, da se zgodaj in uspešno podajo na "potovanje" v svet večjezičnosti. Učne vsebine temeljijo na zanimivih in informativnih zgodbah iz sveta znanosti in so povezane z vajami, nalogami, ugankami, besednimi igrami in podprte z zabavnimi avtorskimi ilustracijami. Aplikacija je namenjena večjezičnim otrokom, starim od 10 let naprej in obsega kar 36 besedil na temo vesolje, človek, zemlja in življenje. Glavnega junaka aplikacije Kuarkija vznemirjajo različni problemi in z vprašanji se obrača na tiste, ki mu lahko odgovorijo. Tako denimo sprašuje, iz česa je sestavljeno vesolje, zakaj so oceani slani ali zakaj ljudje nekatere stvari pozabimo drugih pa ne.

Uporaba aplikacije je namenjena izboljšanju bralne in pisne kompetence otrok v izbranem jeziku, poleg tega pa razvija še boljše razumevanje naravoslovja in kulturne raznolikosti ter pripomore k razvoju IKT-kompetenc. Učno aplikacijo lahko otroci in starši uporabljajo samostojno doma ali pa jo učitelji v šolah vključijo v učni proces. Poleg tega lahko na spletni strani učitelji in starši najdejo še številne koristne informacije, ki jim bodo v pomoč pri vzgoji večjezičnih otrok.

Aplikacija je na voljo v desetih jezikih, ki jih lahko med seboj poljubno kombinirate (slovenščina, angleščina, nemščina, hrvaščina, madžarščina, ruščina, romunščina, turščina, litovščina, slovaščina). Namenjena je uporabi na tablicah (androidi in Apple), je popolnoma brezplačna in brez reklam.

Projekt je podprl Erasmus+, ki je program Evropske komisije.

https://kids.lingvo.info/