O-STA

Kaj početi med epidemijo?

Brezplačno učenje jezikov na spletu med izolacijo

Maribor, 18.3.2020

Čas, ki ste ga zaradi koronavirusa prisiljeni preživeti doma, lahko izkoristite za učenje jezikov. Mariborsko podjetje Inter-kulturo že vrsto let razvija spletne vire za prosto izobraževanje, predvsem na področju učenja jezikov in medkulturnega izobraževanja. Vse spletne strani in aplikacije so popolnoma brezplačne in dostopne vsem zainteresiranim.

Priložnost za brezplačno učenje nemščine nudi portal deutsch.info, ki je na voljo v dvajsetih jezikih, med njimi je tudi slovenščina. Na voljo so tečaji na ravneh A1, A2, B1 in B2, opremljeni z zvočnimi posnetki, vgrajenim slovarjem in številnimi vajami. Prav tako lahko najdete obrazložitev slovnice in bogato spletno knjižnico, v kateri se nahajajo pisni, zvočni in video viri in kjer lahko nekaj zase najdejo vsi, ki se učijo nemško, od začetnikov do tistih, ki imajo že dobro znanje jezika. Za tiste, ki bi radi komunicirali z drugimi uporabniki, ki jih je po vsem svetu že krepko čez 500.000, je na voljo tudi živahen forum. Deutsch.info je bil leta 2015 s strani nemških uporabnikov izbran za najboljšo spletno stran s področja izobraževanja, nemška agencija za Erasmus+ pa jo je razglasila za primer dobre prakse. Portal deutsch.info nenehno razvijamo naprej, tako so trenutno na voljo tudi gradiva za učiteljice in učitelje, naslednje leto pa bodo dosegljivi tudi posebni tečaji za poklicno izobraževanje ter aplikacija za učenje nemščine za otroke, mlajše od osmih let ter aplikacija za treniranje nemških členov.

Za vse, ki bi radi spoznali ruski jezik je na voljo portal russky.info, ki obsega pripravljalni tečaj za popolne začetnike ter tečaja A1 in A2, prav tako pa so na voljo vgrajen slovar, medijska knjižnica ter forum za uporabnike. Pravkar zaključujemo tudi razvoj portala za učenje poljskega jezika, ki bo na naslovu polski.info predvidoma na voljo do konca leta 2020.

Kuarki: aplikacija za spodbujanje večjezičnosti otrok

Otroci, ki morajo zaradi trenutne situacije ostati doma, lahko svoje jezikovne spretnosti ter znanje s področja naravoslovja urijo s pomočjo tablične aplikacije Kuarki - popotnik med svetovi. Aplikacija je bila prvotno razvita za večjezične otroke, vendar je zaradi svojega zabavnega pristopa ter izvirnih ilustracij primerna prav za vse otroke. Aplikacija je zastavljena kot učni pripomoček, ki bo otroke motiviral, da se zgodaj in uspešno podajo na "potovanje" v svet večjezičnosti. Učne vsebine temeljijo na zanimivih in informativnih zgodbah iz sveta znanosti in so povezane z vajami, nalogami, ugankami, besednimi igrami in podprte z zabavnimi avtorskimi ilustracijami. Aplikacija je namenjena večjezičnim otrokom, starim od 10 let naprej in obsega kar 36 besedil na temo vesolje, človek, zemlja in življenje. Glavnega junaka aplikacije Kuarkija vznemirjajo različni problemi in z vprašanji se obrača na tiste, ki mu lahko odgovorijo. Tako denimo sprašuje, iz česa je sestavljeno vesolje, zakaj so oceani slani ali zakaj ljudje nekatere stvari pozabimo drugih pa ne.

Aplikacija je na voljo v desetih jezikih, ki jih lahko med seboj poljubno kombinirate (slovenščina, angleščina, nemščina, hrvaščina, madžarščina, ruščina, romunščina, turščina, litovščina, slovaščina). Namenjena je uporabi na tablicah (androidi in Apple), je popolnoma brezplačna in brez reklam.

Vsi projekti so bili razviti s finančno podporo Evropske komisije, v okviru projektov Erasmus+.

Povezave

Učenje nemščine: https://deutsch.info/sl

Učenje ruščine: https://russky.info/sl

Bralne kompetence otrok: https://kids.lingvo.info/sl

Učenje poljščine: https://polski.info/sl

Podpora Evropske komisije za pripravo te publikacije ne pomeni potrditve vsebine, ki izraža le mnenja avtorjev, in Komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje.