O-STA

Aplikacija "Dandelin - nemščina za otroke" je na voljo!

Maribor, 27.9.2021 Objavljena je bila prva različica aplikacije Dandelin - nemščina za otroke, ki je namenjena otrokom od petega do osmega leta. Aplikacija je popolnoma brezplačna in na voljo v trgovinah App store in Google play.

Pomen učenja nemščine v mednarodnem kontekstu vztrajno narašča. To dokazuje tudi priljubljenost spletne strani za samostojno učenje nemščine deutsch.info, na kateri se nemško uči že več kot 620.000 ljudi z vseh koncev sveta. Da bi tudi otrokom ponudili starosti primerno priložnost za samostojno učenje nemščine, so se mednarodni partnerji, med katerimi so tudi tri slovenske ustanove, združili v evropskem projektu in razvili aplikacijo za učenje nemščine za otroke, ter jo povezali s številnimi gradivi za izobraževalce in starše. Prvi rezultati sodelovanja so bili pred kratkim objavljeni in so brezplačno dosegljivi na spletu.

Dandelin je zabavno pravljično bitje, ki otrokom v starosti od 5 do 8 let pomaga pri samostojnem odkrivanju nemščine. Vodi jih skozi teme, ki so za otroke te starosti še posebej zanimive; na voljo so enote Doma, V šoli, V parku. Domiselne risanke uvajajo besedišče, ki ga otroci lahko neposredno vadijo s pomočjo interaktivnih iger. Poleg tega lahko otroci poslušajo preproste pesmi, s pomočjo katerih še dodatno utrjujejo besedni zaklad. Ob uspešno opravljenih nalogah otroke čakajo različne nagrade, denimo kreativna navodila za ustvarjanje ali pobarvanke. Tako se otroci nemško učijo ob igri in oblici zabave!

Aplikacija je povezana z gradivom za učiteljice in učitelje nemščine, ki lahko na spletni strani najdejo obilico idej in nasvetov, s katerimi bodo lahko Dandelina predstavili tudi v svojih razredih. Na voljo je 35 učnih enot za šole in vrtce, pripravljenih za nalaganje, ter gradiva za starše, s pomočjo katerih lahko učenje nemščine vgradijo v svoj vsakdanjik.

Dandelina najdete na spletu tukaj: https://deutsch.info/dandelin

Spletna stran za učenje nemščine za odrasle je na voljo tukaj: https://deutsch.info

Projekt je nastal s finančno podporo Evropske komisije. Partnerji projekta so Österreich Institut (Avstrija), Inter-kulturo, d.o.o. (Slovenija), Studio GAUS GmbH (Nemčija), Vrtec Tezno (Slovenija), OŠ Janka Glazerja Ruše (Slovenija), Scoala Gimnaziala Pia Bratianu (Romunija)