O-STA

EDUSKILLS+ Gradiva za medkulturno izobraževanje

Raznolikost v nogometu - eduskills plus

Večjezična spletna stran Eduskills+ nudi različne pristope h kozmopolitskemu izobraževanju, ki pridobiva vse večji pomen v evropskem in mednarodnem izobraževalnem kontekstu. Izobraževalci bodo tukaj našli brezplačna gradiva, nadaljnja izobraževanja ter informacije, s pomočjo katerih se bodo lažje spoprijemali z aktualnimi izzivi v izobraževanju.

"Projekt izhaja iz spoznanja, da medkulturna integracija v globaliziranem svetu zahteva specifične strategije, s pomočjo katerih lahko razgradimo predsodke, izzovemo stereotipe, presežemo kulturne prepreke ter spodbujamo dialog" razloži Maja Cimerman Sitar iz organizacije Inter-kulturo, slovenskega partnerja projekta. Kozmopolitsko izobraževanje predstavlja takšno učinkovito strategijo.

"Moderne demokracije so soočene z izzivom, da morajo ponuditi izobraževanje, ki se odziva na vse bolj kompleksni svet. Cilj vzgoje za izobraževanje v demokraciji je, da so državljanke in državljani sposobni aktivno sodelovati v demokratičnih družbah", pravi Dr. Daniela Camhy iz Avstrijskega centra za filozofijo z otroki in mladimi. "Izgradnja skupnosti raziskovanja, ki je za filozofijo ključnega pomena, je zelo globok in demokratičen proces, s pomočjo katerega spoznamo, kako deluje demokracija."

Projekt, ki ga financira Evropska komisija, poteka od decembra 2016 in v njem sodeluje osem partnerjev iz šestih evropskih držav. Skupaj razvijajo spletno platformo Eduskills+ na kateri bodo izobraževalci lahko našli gradiva in informacije v šestih jezikih: slovenščini, angleščini, nemščini, italijanščini, poljščini, slovaščini in slovenščini. Gradiva so nastala v sodelovanju partnerjev in temeljijo na spoznanjih in preizkušenih pristopih renomiranih partnerskih ustanov: Univerze v Neaplju, Instituta Georg-Eckart, Društva Südwind in Avstrijskega centra za filozofijo z otroki. Izhajajo iz treh izobraževalnih pristopov, kamor sodijo filozofija za otroke, medkulturno izobraževanje ter globalno učenje.

"Tukaj lahko najdete številne vaje, katerih cilj je učencem posredovati orodja, s pomočjo katerih lahko razvijajo svoje kognitivne sposobnosti ter jim pomagajo sprejemati odločitve, bolj precizno opredeljevati pojme ter oblikovati koncepte. Hkrati te vaje spodbujajo razvoj emocionalnih komponent kot so empatija, domišljija in sposobnost delovanja v skupnosti" razlaga Dr. Maria Miraglia z Univerze v Neaplju.

Prednostni cilji projekta Eduskills+ so motivirani učitelji, ki so pripravljeni v svoje delo vključevati strategije kozmopolitskega izobraževanja. Prav tako je platforma namenjena vsem ostalim, ki jih zanimajo te teme. Deli spletne strani so že na voljo, vsa gradiva pa boste tam našli od decembra 2019.

Projekt je nastal s finančno podporo Evropske komisije. Partnerji projekta so: Edukácia@Internet (Slovaška), Studio GAUS GmbH (Nemčija), L'Università degli Studi di Napoli Federico II (Italija), Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie (Avstrija), Georg-Eckert-Institut, Leibniz-Institut für internationale Schulbuchforschung (Nemčija), Südwind Verein für Entwicklungshilfe und globale Gerechtigkeit (Avstrija), Stiftung Kreisau (Poljska) ter Inter-kulturo d.o.o. (Slovenija).