Mleko in mlečni izdelki, slovenija, januar 2005
(14.3.2005)
Področje: Kmetijstvo in ribištvo
1. Odkupljeno kravje mleko in izdelki, dobljeni iz tega mleka, Slovenija, januar 2005
Cows' milk collected and products obtained, Slovenia, January 2005
1000 t | Indeksi / Indices | |||
I 05 | I 05 XII 04 | I 05 I 04 | ||
Odkupljeno mleko | Milk collected | |||
Kravje mleko s kmetijskih gospodarstev | 41,8 | 102,8 | 98,7 | Cows'' milk from farms |
povprečna vsebnost maščobe (%) | 4,32 | 98,8 | 99,5 | fat content (%) |
povprečna vsebnost beljakovin (%) | 3,40 | 99,7 | 98,3 | protein content (%) |
Dobljeni izdelki | Products obtained | |||
Konzumno mleko | 23,9 | 86,9 | 99,0 | Drinking milk |
Smetana | 1,2 | 82,0 | 96,3 | Cream |
Kislo mleko | 2,1 | 80,7 | 68,9 | Acidified milk |
Zgoščeno mleko | z | . | 208,8 | Concentrated milk |
Mlečna smetana v prahu, polnomastno mleko v prahu in delno posneto mleko v prahu | z | 89,5 | 203,9 | Cream milk powder, whole milk powder, and partly skimmed-milk powder |
Posneto mleko v prahu | z | 271,0 | 41,1 | Skimmed-milk powder |
Maslo skupaj - v ekvivalentu masla | z | 132,8 | 83,5 | Butter (total - in butter equivalent) |
Sir, izdelan samo iz kravjega mleka | 1,9 | 93,3 | 90,4 | Cheese from cows'' milk only |
z | podatek zaradi zaupnosti ni objavljen | ... | ni podatka | |||||
z | data not published because of confidentiality | ... | data not available |
Podatki za januar bodo objavljeni tudi v podatkovni bazi SI-STAT, kjer si lahko sami oblikujete tabele po najrazličnejših kriterijih.
KOMENTARV januarju 2005 je bilo odkupljenega nekoliko več kravjega mleka kot v decembru 2004, hkrati pa vseeno nekoliko manj kot v januarju 2004. Vsebnost maščob in prav tako tudi beljakovin v letošnjem januarju je bila po visokih lanskih decembrskih vrednostih spet nekoliko nižja, nekoliko nižja pa je bila tudi od lanskih januarskih vrednosti.Začasni podatki kažejo, da se je med izdelki, dobljenimi iz kravjega mleka, v primerjavi z decembrom 2004 občutno zmanjšala predvsem količina konzumnega mleka, smetane, kislega mleka, mleka v prahu z višjo vsebnostjo maščob in tudi sira; povečala se je v tej primerjavi le količina posnetega mleka v prahu in masla. V primerjavi z januarjem 2004 pa so bile manjše predvsem količine posnetega mleka v prahu, masla, kislega mleka in sira. Količine zgoščenega mleka in mleka v prahu z višjo vsebnostjo maščob pa so se glede na januar 2004 podvojile.
Priponke: 15-PO-145-0503.doc
Pripravil-a: Aleš Stele