O-STA

Tekmovanje Bober mladim približa računalniško mišljenje

Bober spodbuja razvoj racunalniskega misljenja

Kdor razume, kako razmišlja računalnik, bo znal izkoristiti priložnosti hitrih tehnoloških sprememb v današnjem svetu. Na državnem tekmovanju v računalniškem mišljenju Bober, ki bo 18. januarja na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, se bo pomerilo najboljših 166 osnovnošolcev in 78 srednješolcev s šolskih tekmovanj.

Približati računalniško mišljenje mladim

Poznavanje računalništva in informatike je danes nujno za vsakega posameznika ter pogoj za razvoj in uspešno delovanje družbe in gospodarstva. Mednarodno tekmovanje ACM Bober spodbuja zanimanje učencev in dijakov za računalništvo in informatiko, razvija logično sklepanje, algoritmično mišljenje ter spretnosti za reševanje problemov. Mladi tako na zanimiv in zabaven način spoznajo, da sta računalništvo in informatika veliko več od brskanja po spletu, računalniških iger, poslušanja glasbe in gledanja filmov.

"Tekmovanje ACM Bober je v Sloveniji prisotno od šolskega leta 2010/2011, ko smo s 199 učenci izvedli prvo pilotno tekmovanje. Tekmovanje iz leta v leto učence in dijake s svojimi nalogami spodbuja k razvijanju računalniškega mišljenja, s katerim se v šoli še vedno srečuje premalo učencev. Ravno to, da računalništva in informatike ni med obveznimi predmeti v osnovni šoli, je bil glavni povod, da smo s tekmovanjem ACM Bober začeli. Želimo si namreč, da bi se vsi otroci in mladostniki imeli priložnost srečati z računalniškim mišljenjem na čim bolj zanimiv in zabaven način. Letos se je z nalogami na šolskem tekmovanju srečalo več kot 28.800 tekmovalcev, kar kaže na to, da tekmovanje dosega zastavljeni cilj. Seveda pa si želimo, da bi bilo tekmovalcev v prihodnjih letih še več," razloge za uvedbo tekmovanja pojasni predsednica programskega sveta tekmovanja Špela Cerar, sicer profesorica matematike in računalništva ter asistentka na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Srečanje najboljših osnovnošolcev in dijakov

Ker je namen tekmovanja tudi odkrivanje za računalništvo in informatiko nadarjenih posameznikov, se na Fakulteti za računalništvo in informatiko, ki gosti letošnje državno tekmovanje, že veselijo obiska najboljših mladih računalnikarjev v državi. Ob tem upajo, da bodo mnogi med njimi čez nekaj let svoje zanimanje za računalništvo nadgradili s študijem in uspešno karierno potjo, saj dobrih kadrov na področju informacijski tehnologij že danes močno primanjkuje.

Tekmovanje se s sprejemom in uvodnimi nagovori prične ob 9. uri, nato sledi tekmovalni del, kjer morajo tekmovalci v 40 minutah rešiti 15 nalog. Najboljši na državnem tekmovanju si bodo prislužili zlata in srebrna priznanja. Podelitev bo ob 13.30 v predavalnici A.

V Sloveniji tekmovanje organizira računalniško združenje ACM Slovenija v sodelovanju z univerzami v Ljubljani, v Mariboru in na Primorskem.

Vabljeni, da nas obiščete in tudi vi spoznate prihodnost računalništva v Sloveniji!

Več informacij: sk@fri.uni-lj.si