O-STA

Univerza v Ljubljani gosti 25. konferenco Computer Vision Winter Workshop

Med 3. in 5. februarjem 2020 bo v Roglaški Slatini potekala 25. mednarodna konferenca o računalniškem vidu Computer Vision Winter Workshop (CVWW), ki jo letos organizirajo raziskovalci s področja računalniškega vida Univerze v Ljubljani, med njimi tudi Laboratorij za umetne vizualne spoznavne sisteme (LUVSS) s Fakultete za računalništvo in informatiko.

Glavni namen konference, ki jo organizirajo že 25 let, je srečanje raziskovalcev iz regije, izmenjava idej ter omogočanje študentom na začetku raziskovalne poti, da dobijo priložnost predstaviti svoje raziskovalno delo.

Konferenca vsako leto pritegne številne raziskovalce iz regije, ki se v svojih laboratorijih ukvarjajo z raziskovanjem področja računalniškega vida. Letos pričakujejo največ udeležnecev z ljubljanske in dunajske univerze ter tehniških univerz iz Prage in Gradca.

Na konferenci bo 43 raziskovalcev predstavilo 24 raziskovalih dosežkov s področja analize slik, 3D računalniškega vida, interakcije človek-računalnik, računalniškega vida za robotiko, strojnega učenja in razpoznavanja vzorcev.

Za računalniki vid se vse bolj zanima industrija

Zaradi prepoznavanja obraza in vprašanj, povezanih z zasebnostjo, ki se ob tem porajajo, se zadnje čase veliko govori o računalniškem vidu, vendar pa je področje veliko širše.

Zanimanja industrije za računalniški vid je iz leta v leto več. Z računalniškim vidom si lahko pomagamo zlasti pri avtomatiziranem nadzoru kakovosti materialov in izdelkov v proizvodnji ter analizah poljščin in zdravja gozdov iz satelitskih posnetkov. Preboje, ki jih raziskovalci dosegajo na področju računalniškega vida, opazimo tudi na področju avtonomnih vozil in plovil.

Laboratorij LUVSS je znan predvsem po raziskovalnih dosežkih na področju vizualnega sledenja. Vsako leto organizirajo tudi izzive znotraj iniciative Visual Object Tracking (VOT), kjer je njihova metodologija med raziskovalci po vsem svetu sprejeta kot standard pri testiranju novih rešitev. Zelo dobre rezultate laboratorij dosega še na področjih globokega učenja in računalniškega vida za robotiko.

Več o programu si preberite na spletnem mestu konference.