O-STA

Računalništvo v megli je naslednji korak do pametne gradnje

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani se bo med 11. in 13. 2. 2020 zbrala 25-članska mednarodna raziskovalna skupina projekta DECENTER, ki razvija platformo za računalništvo v megli - pristop, ki združuje najbolj vroče tehnologije v tem trenutku: umetno ineteligenco, internet stvari, oblačne storitve in tehnologijo veriženja blokov. Kako ta pristop olajša uporabo storitev z umetno inteligenco, bo v četrtek, 13. 2., pojasnil dr. Dr. Seung-Woo Kum iz korejskega inštituta za elektronske tehnologije (KETI).

Projekt razvoja decentraliziranih tehnologij

Projekt DECENTER (2018-2021) je mednarodni raziskovalni in inovacijski projekt med državami Evropske unije in Južno Korejo, ki bo pripomogel k uresničitvi vizije pametne gradnje, mest, domov in industrije 4.0.

Cilj projekta je razviti novo robustno decentralizirano platformo računalništva v megli (ang. Fog Computing Platform), ki pokriva celoten nabor možnih pametnih storitev in naprav, od oblaka do interneta stvari (ang. Internet of Things), ter omogoča orkestracijo pametnih aplikacij in oskrbovanje z računskimi viri.

Raziskovalci z Univerze v Ljubljani vodijo izdelavo rešitev za pametno in varno gradnjo stavb ter arhitekturo nove decentralizirane platforme. Skupaj s projektnimi partnerji razvijajo znanje in inovacije o novih tehnologijah računalništva v oblaku, interneta stvari, umetne inteligence in obrobnega računalništva (ang. Edge Computing), pri čemer se decentralizacijo dosegajo z uporabo pametnih pogodb ter tehnologij veriženja blokov (ang. blockchain).

Predavanje o uporabi umetne inteligence

Ob robu srečanja bo član skupine dr. Dr. Seung-Woo Kum iz korejskega inštituta za elektronske tehnologije (KETI) na javnem predavanju predstavil, kako bo ta pristop izboljšal dostopnost storitev, ki temeljijo na umetni inteligenci.

Predavanje bo v četrtek, 13. 2., ob 15. uri na Fakultetei za računalništvo in informatiko (Večna pot 113, Ljubljana), v predavalnici 3.

Več o predavanju in predavatelju na spletni strani fakultete.

Dr. Seung-Woo Kum bo po predhodnem dogovoru na voljo tudi za dodatna vprašanja in pogovore na temo razvoja umetne inteligence.

Partnerji projekta

Projekt DECENTER izvaja konzorcij enajstih partnerjev, ki ga koordinira inštitut Fundazione Bruno Kessler iz Trenta, sestavlja pa ga skupina priznanih raziskovalnih inštitutov, majhnih in velikih podjetij s področja informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij ter Nacionalna univerza v Seulu in Univerza v Ljubljani.

Projekt podpirajo program Evropske unije za raziskave in inovacije: Obzorje 2020 (Horizon 2020), korejski Inštitut za promocijo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IITP) in korejska vlada.

Spletna stran projekta DECENTER: https://www.decenter-project.eu/

Kontakt: izr. prof. dr. Vlado Stankovski (Vlado.Stankovski@fri.uni-lj.si)