O-STA

Kakovost in varnost izdelkov sta dejavnika, na katerih temelji prihodnost Perutnine Ptuj

"Dejstvo, da je Perutnina Ptuj prejela naziv Nosilec kakovosti tudi za leto 2001, na osnovi najbolj kredibilnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov v državi, je pravzaprav logična posledica naših dolgoletnih in sistematičnih vlaganj v kakovost in varnost izdelkov iz perutninskega mesa z blagovno znamko Perutnine Ptuj," je na tiskovni konferenci ob Dnevu Perutnine Ptuj danes na Gornjeradgonskem sejmu poudaril dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor tega, tudi najmodernejšega perutninskega podjetja v Sloveniji.

Dodal je še, da kljub intenzivni internacionalizaciji poslovanja, Perutnina Ptuj v Sloveniji zagotavlja potrošnikom celo paleto tipično slovenske, zdrave in varne prehrane. Perutnina Ptuj, je namreč ena redkih evropskih perutninskih družb, ki v vertikalno postavljeni organizacijski obliki nadzoruje vse faze vzreje in predelave perutninskega mesa in izdelkov. S tem zagotavlja tudi eno od najbolj tipično slovenskih prehranskih baz. Že jajca za začetek Perutninine reprodukcijske verige so v starševskih jatah izležena v Sloveniji. Mladi piščanci so zvaljeni v tehnološko najsodobnejši valilnici Perutnine Ptuj v Markovcih, torej tudi v Sloveniji. Odraščajo v ekološko povsem neobremenjenem okolju, pri kooperantih – Perutnininih zadružnih rejcih razpršenih po Štajerskem in Koroškem. Tudi za krmo v času odraščanja Perutnina Ptuj poskrbi sama v lastni mešalnici krmil, kamor nima vstopa genetsko visoko modificirano zrnje soje in koruze. V domačem okolju poteka tudi vsa predelava mesa in mesnih izdelkov na sicer najsodobnejši tehnološki liniji za obdelavo perutninskega mesa in izdelkov, ki predstavlja zadnji dosežek računalniško krmiljene tehnologije za to branžo v svetu. Te tehnološke parametre je Perutnina Ptuj nadgradila še z oblikovanjem hladilne verige za celotno paleto izdelkov od predelave do trgovine.

"Iz teh dejstev lahko potrošniki izluščijo vse prednosti, ki odločilno vplivajo na kvaliteto živil Perutnine Ptuj, hkrati pa tudi vse pozitivne lastnosti, ki jih posebej izpostavlja tudi nacionalni program pridelave in predelave zdrave in sonaravno pridelane hrane v Sloveniji. Živimo v družbi, ki tako kot Evropa in razviti svet ni imuna za procese, s katerimi se je v zadnjem letu ubadala kmetijska in živilskopredelovalna branža. Prepričan sem, da smo si naklonjenost potrošnikov prislužili izključno z doslednim in poštenim delom, ki ne pozna naključij, ko govorimo o prehrani. Lastni laboratoriji, v katerih sproti analiziramo vse faze vzreje in predelave, vključno z veterinarskim nadzorom pri kooperantih, se nam niso pokazali samo kot strošek, ampak predvsem kot naložba v varnost naših izdelkov in zaupanje potrošnikov, tako v Sloveniji kot v državah kamor izvažamo, predvsem pa tudi v garancijo kakovosti Perutnine Ptuj," je pred novinarji poudaril dr. Roman Glaser, ki je danes v Gornji Radgoni predstavil tudi najpomembnejše trende vzreje in potrošnje perutninskega mesa in izdelkov. Osnovna zakonitost, da je delež potrošnje perutninskega mesa neposredno odvisen od stopnje splošnega razvoja posamezne države, velja tudi za Slovenijo. Približujemo se namreč porabi 30 kilogramov perutninskega mesa na prebivalca letno, kar je samo dobrih 6 kilogramov manj kot na primer v ZDA.

"To med drugim pomeni, da je perutninsko meso med priljubljenimi sestavinami prehranskih navad Slovencev, tudi zaradi številnih prednosti, ki ga spremljajo," je na Dnevu Perutnine Ptuj v Gornji Radgoni pred novinarji dejala članica uprave te družbe, odgovorna za trženje, Nada Krajnc, in dodala, da so v državah, ki predstavljajo poglavitne izvozne trge Perutnine Ptuj, na tem področju še velike rezerve. Samo na Hrvaškem na primer, je potrošnja perutninskega mesa še za dobro polovico manjša kot v Sloveniji.

Sicer pa so tudi prodajni rezultati Perutnine Ptuj, ki so jih danes predstavili v Gornji Radgoni, v letošnjem letu ugodni. Prihodki od prodaje so namreč v prvi polovici leta bili za 15 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani, medtem ko je kosmati donos višji kar za četrtino. Perutnina Ptuj je v prvi polovici leta povečala prirejo perutninskega mesa za 11 odstotkov, za desetino pa tudi pripravo gotovih izdelkov. To pomeni, da bo do konca leta v celoti izpolnila zastavljene načrte in cilje.

ZA OKVIR:

Ob tradicionalnem dnevu Perutnine Ptuj na sejmu v Gornji Radgoni so v tem podjetju danes pripravili številna poslovna srečanja na svojem temeljito prenovljenem razstavnem prostoru. Poleg tega pa so prav za to priložnost pripravili še promocijo cele vrste svojih novih in prenovljenih proizvodov. Tako so klobasni izdelki Perutnine Ptuj dobili v celoti prenovljeno podobo, v novi preobleki so hrenovke, pa tudi piščančji panirani medaljoni ter marinirana piščančja krilca so odslej potrošnikom na voljo v posebnih potiskanih vrečkah, kar v Sloveniji predstavlja svojevrstno novost.