O-STA

Odpoved Festivala Celjski grad

Zaradi trenutnih ukrepov Vlade Republike Slovenije za zajezitev širjenja koronavirusa, negotovih prihodnjih mesecev in postopnega vračanja v vsakdanje življenje smo sprejeli težko odločitev, da Festivala Celjski grad, ki je bil načrtovan za junij in julij, letos ne bo.


Tretji Festival Celjski grad, ki ga skupaj organiziramo javni zavod Zavod za kulturne prireditve in turizem Zavod Celeia Celje, Hiša kulture Celje ter Mestna občina Celje, bi med 13. junijem in 10. julijem moral gostiti velike glasbene in glasbeno-gledališke produkcije.


Vse od sprejetja vladnih ukrepov smo vsakodnevno spremljali položaj, a ker ne vemo, kdaj se bodo ukrepi sprostili in v kakšni obliki se bomo lahko udeleževali tovrstnih dogodkov, se nam odločitev o odpovedi festivala zdi najbolj primerna. Vsi si želimo, da bi bila možnost izvedbe festivala v kasnejšem terminu.


Festival Celjski grad so Zavod Celeia Celje, Hiša kulture Celje in Mestna občina Celje, prvič predstavili leta 2018 in ga postavili ob bok slovenskih mest, ki organizirajo poletne festival. Prireditelji so za prizorišče izbrali edinstven Celjski grad, ki velja za enega najlepših poletnih prizorišč pri nas. Že prva izvedba festivala je bila odmevna in zelo dobro obiskana, zato vprašanj o nadaljnjih izvedbah ni bilo.


Festival, ki je nastal s ciljem povečanja prepoznavnosti celjskega starega gradu, najbolj spektakularnega in najlepšega odprtega prizorišča v Sloveniji, je na svojem odru gostil številne uveljavljene slovenske in tuje glasbenike, ki so v posebni kulisi med obiskovalce vselej pričarali nekaj srednjeveškega vzdušja in romantike.


Soorganizatorji ljubiteljem glasbe in umetnosti sporočajo, da že snujejo rešitve v želji, da bi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov meščanom čim prej spet omogočili stik s celjsko kulturno zapuščino in bogato sodobno ustvarjalnostjo.