O-STA

Hip-hop skladbe, ki so pretresle Ameriko

Naš vsakdan je v času epidemije koronavirusa postavljen na glavo, toda nedeljski večeri so lahko čas, ko se poglobimo vase, umirimo svojega duha in z malo nostalgije, a veliko upanja v svetlejšo prihodnost, obudimo prijetne spomine. Nova dokumentarna serija Hip-hop skladbe, ki so pretresle Ameriko, ki 26. aprila prihaja na kanal AMC, je prava izbira, da odjadrate v neko drugo dimenzijo časa in prostora ter se prepustite glasbenim ritmom hip-hop uspešnic, ki so zaznamovale celo generacijo.

Zimzeleni hip-hop

V šestih epizodah serije je predstavljenih prav toliko hip-hop skladb, ki so pustile neizbrisen pečat v glasbeni industriji. Nabor, ki ne pusti ravnodušnih niti najbolj zahtevnih hip-hop sladokuscev, hkrati pa nagovarja tudi širše občinstvo. V vsaki epizodi spoznamo ustvarjalni proces, ki vodi do končne mojstrovine. To so glasbeni presežki, ki so hip-hop dokončno uvrstili med najbolj vplivne glasbene zvrsti. Številni znani obrazi iz sveta glasbe nam skupaj z avtorji posameznih uspešnic predstavijo svoje doživljanje posamezne skladbe. Obenem skušajo gledalcu približati širši družben kontekst, v katerem je glasba nastajala.

Kontroverznost, rivalstvo in rušenje tabujev

Prva epizoda v ospredje postavi skladbo "Jesus Walks" Kanyeja Westa, ki v posvetno, na trenutke skoraj "bogokletno", glasbeno zvrst vpelje do tedaj nepredstavljive elemente - religijo in Jezusa. Sledi epizoda "Alright", ki se osredotoči na istoimensko skladbo Lamarja Kendricka. V srca poslušalcev se je zapisala kot neuradna himna upanja. Uspešnica "Rock box" skupine Run-DMC, ki kot svojevrstna glasbena mešanica rocka in hip-hopa dobi glavno vlogo v tretji epizodi, je dokaz, da glasba lahko združuje ljudi različnih ras in družbenih razredov. Četrta po vrsti prihaja epizoda o skladbi "Elevators" hip-hop dueta OutKast, ki je prevetrila kulturo hip-hopa in dvomljivce prepričala, da se tudi na jugu ZDA ustvarja vrhunski hip-hop. V peti epizodi se spomnimo kultne skladbe "The Bridge" izvajalcev Marleya Marla in MC Shana, ki se je iz lokalne himne kmalu spremenila v teatralno uverturo najodmevnejšega hip-hop spopada v zgodovini zvrsti. Serija se bo 31. maja zaključila z epizodo, ki je en sam velik poklon ženskim ustvarjalkam. Z zgovornim naslovom "Ladies first", je kraljica hip-hopa Queen Latifah utišala neštete glasove sovraštva proti ženskam, ki so bili do takrat stalnica v hip-hop industriji.

Vabljeni k ogledu serije, ki vas bo na kanalu AMC vsako nedeljo med 26. 4. in 31. 5. popeljala na nepozabno glasbeno potovanje.