O-STA

Spoznajte se z leščurji na plaži Meduza

Na plaži Meduza v Portorožu si boste to soboto lahko od blizu ogledali velike leščurje (Pinna nobilis), ki so na področju Mediterana zaščiteni. V hotelih LifeClass Portorož so se namreč odločili, da bodo zaradi zagotavljanja varnosti gostov in drugih kopalcev to endemitsko vrsto mehkužcev preselili v globljo vodo.

Nočna mora kopalcev v slovenskem delu Jadranskega morja niso morski psi, kiti in strupene meduze. Leščurji, ki lahko zrastejo tudi do enega metra, so pogosto vzrok ureznin in drugih poškodb kopalcev, zato jih na plaži Meduza pred sezono presadijo zunaj območja kopališča. Okoljska akcija vsako leto privabi veliko radovednežev, potapljačev in ljubiteljev morskega sveta. O zanimivem prihajajočem dogodku so v hotelih LifeClass Portorož povedali: "V soboto, 20. junija, bo na naši plaži Meduza potekala že tradicionalna selitvena akcija zaščitenih školjk - Veliki Leščur, ki ga v skrbi za zdravje in varnost naših gostov ter drugih kopalcev izvajamo z zavodom Nemo Divers. 700 leščurjev, ki predstavljajo nevarnost poškodb za kopalce se bo tako na varen način preselilo v globljo vodo.


Plaža Meduza je prejela še en laskav naziv. Društvo Doves - Fee Slovenija je namreč podjetju Istrabenz Turizem d. d. (hoteli LifeClass Portorož), na podlagi predloga Nacionalne komisije za Modro zastavo, podelilo priznanje za najbolj uporabno okoljsko dejavnost leta 2019. Sara Antič, vodja animacije LifeClass Hotels & Spa, je ob tem povedala: "Med poletnimi počitnicami smo aktivnosti Mini kluba izvajali na blagodejnem morskem zraku na plaži Meduza. Pri tem smo se trudili biti okolju prijazni, tako da smo uporabljali materiale iz bližnje okolice. Opazovali smo živali v morju in ob njem, nabirali kamenčke, liste, morsko travo ... Ves nabrani material smo uporabili pri ustvarjanju. Nastali so res čudoviti izdelki."