O-STA

Poletje v Celju gre proti koncu

V Celju se končuje Poletje v Celju, knežjem mestu 2020. V zadnjem tednu pestrega poletnega dogajanja se bo zvrstilo še precej zanimivih dogodkov, na svoj račun bodo prišli tako otroci, kot ljubitelji glasbe in umetnosti ter poezije.

Teden se bo začel s Poletnimi počitniškimi vragolijami oziroma petdnevnim raziskovalno-ustvarjalno-zabavnim programom za otroke od 1. do 5. razreda OŠ v organizaciji Muzeja novejše zgodovine Celje. Ob 18. uri bo na Mestni plaži na Savinjskem nabrežju lutkovna predstava Čisto majhna račka. Ob 20. uri bosta Mestna občina Celje in Fit media v Narodnem domu pripravila Večer poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, Male Veronike in Zlatnika poezija.

V sredo ob 19.30 se bo začel tretji pesniški festival Izrekanja, ki bo trajal do nedelje. Prvi dan bo v Lapidariju odprtje s predstavitvijo antologije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, dvojezičnim pesniškim večerom Brezmejno in koncertom Benjamin Foris Sexteta. Ob 20. uri se bo pri Vodnem stolpu predstavilo Celjsko literarno društvo z dogodkom Mozaik besede in vina.

V četrtek ob 17. uri bo v Domu ob Savinji predstavitev pesemske zbirke stanovalcev upokojenskega doma, ki so zbrani v zbirki Jesensko listje. Ob 18. uri bo na Muzejskem trgu performans KUD Abomo z naslovom Barbara, Alma in Veronika. Ob 20.30 se bo pri Vodnem stolpu začel glasbeni večer Poletna popevka.

V petek ob 10. uri se bo na Graffiti street in ostalih lokacijah v centru Celja začel graffiti dogodek in delavnice za mlade z izkušenimi grafitarji iz vse Slovenije z naslovom Back to the future, back to Celje. Istočasno Socio večgeneracijski center pripravlja pohod do Drevesne hiške in zvočno kopel s tibetanskimi posodami. Ob 19.30 bo v sklopu festivala Izrekanja avtorski plesni projekt Jana Rozmana z naslovom Predmetenje. Ob 21. uri bo na ploščadi pred Mestno kavarno Metropol koncert klape Tramontana.

Pestro sobotno dogajanje se bo začelo ob 10. uri, ko bo v mestnem središču dogodek Celje - moja likovna ustvarjalnica. Gre za projekt, ki vzpodbuja ustvarjalnost obiskovalcev, mimoidočih. Ob 11. uri bo na Mestni paži Celje razstava na prostem Muzeja novejše zgodovine Celje, ki nosi ime Iz muzeja na plažo. Drugi dogodek na Mestni plaži bo ob 18. uri, ko so bodo najmlajši lahko ogledali predstavo Coprnice ali o mali čarovnici, ki ni mogla biti zlobna. Ob 20. uri bo pri Vodnem stolpu koncert celjske glasbene skupine Klon in ob 21. uri pred Metropolom Kvarteta Akord.

Pokrajinski muzej Celje v nedeljo ob 11. uri organizira javno vodstvo po razstavi Celeia - mesto pod mestom. Ob 18. uri bo na Mestni plaži gledališka predstava Pika in istočasno v Metropolu predstavitev pesniške zbirke Nad oblaki 2 avtorja Čarlija Grmiča.

Zadnji dogodek Poletja v Celju 2020 bo v ponedeljek, 31. avgusta, ko bo Mojca Majcen imela performans Plesne miniature v Likovnem salonu Celje.

Ob sredah in četrtkih Zavod Celeia Celje organizira poletna brezplačna vodenja. V sredo ob 17. uri bo lokalni vodič udeležence popeljal čez Mestni gozd do Drevesne hiše, v četrtek prav tako bo 17. uri pa po mestnem jedru, kjer bo predstavil legende in mite, zanimivosti ter pomembne stavbe ter osebnosti knežjega mesta.

V soboto in nedeljo se bodo na Celjskem gradu v sklopu programa Žive predstavili člani Druščine Zlate ostroge, ko bodo obiskovalci lahko obujali življenje v srednjem veku s kuhanjem, šivanjem, kovanjem, streljanjem z loki in mečevanjem, predvsem pa druženjem in zabavo.

Podrobnejši program Poletja v Celju, knežjem mestu 2020 najdete na spletni strani celje.si, Facebook profilu Visit Celje ali v brezplačnem programu poletnega dogajanja v Turistično informativnem centru na Glavnem trgu 17.