O-STA

Med najbolje obiskanimi slovenskimi avtocestnimi počivališči:

VABLJIVA RESTAVRACIJA, SODOBEN BENCINSKI SERVIS IN PROSTORNO PARKIRIŠČE TUDI NA LOMU II

Zaradi nove restavracije in bencinskega servisa je bila pod Petrolovo streho na Lomu II prenekateri dan v avgustu gneča

Zagonu četrte v verigi avtocestnih restavracij "Na jasi", s katero se poleg povsem prenovljenega bencinskega servisa bolj ali manj celo poletje ponaša počivališče Lom II, so petrolovci uradno nazdravili šele danes. In sodeč po avgustovskem prometu niso nazdravili le eni večjih, pač pa tudi eni uspešnejših investicij v letošnjem letu.
Od Ljubljane kakih 30 kilometrov oddaljeni počivališči Lom I in II že od nekdaj sodita med najbolje obiskana, od letošnje sezone dalje pa tudi med najbolj vzorno urejena in opremljena obojestranska avtocestna počivališča. Po Lomu I, ki je bil posodobljen dve leti nazaj, je družba Petrol namreč letos temeljito prenovila tudi dobrih 13 tisoč kvadratnih metrov veliko počivališče Lom II. Skoraj milijardo tolarjev vredna rekonstrukcija zaviralnega pasu, restavracije, bencinskega servisa, celotne komunalne infrastrukture in parkirišča je bila kljub junijskemu požaru na gostinskem objektu izpeljana v rekordnih 86 dneh – novo počivališče je bilo turistom oziroma potnikom, ki so se z obale vračali proti notranjosti, na voljo že 20. julija.

Restavracija, v kateri za dobro počutje gostov skrbi 23 zaposlenih, čez poletje obratuje neprekinjeno, zunaj turistične sezone pa bo odprta od 6. do 22. ure. Zasnovana je podobno kot predhodne tri iz verige »Na jasi«. Gre za koncept »vaškega trga«, pri katerem je osrednji prostor objet s petimi različnimi funkcijskimi enotami – okrepčevalnico, trgovino, sanitarnim vozlom, v katerem so gostom na voljo tudi kabine za prhanje, teraso in restavracijo.

Temeljno značilnost slednje predstavlja tako imenovani "free–flow" sistem, kar pomeni samopostrežni način ponudbe, po katerem osebje hrano, ki si jo izbere posamezni gost, pripravi neposredno pred njim. Ponudba restavracije je tudi sicer prilagojena zahtevam sodobnega popotnika, tako da je gostom kljub hitremu načinu postrežbe na voljo kakovostna in zdrava hrana. Pri tem velja posebej izpostaviti zlasti izjemno bogat solatni bar, pestro izbiro peciva in slaščic, v zadnjem času pa tudi poudarjeno ponudbo varovalnih živil. Poleg kakovostne izbire in velike pretočnosti pa restavracijo odlikuje tudi prostornost – na terasi je gostom na voljo 48, v notranjosti pa 110 sedežev. Dostop je seveda prilagojen tudi invalidom.

Z bencinskim servisom jo povezujeta parkirišče z več kot 60 parkirnimi mesti, kjer je poleg osebnih vozil predviden tudi prostor za bivalnike, avtomobile s prikolicami, tovorna vozila in avtobuse; ter urejena zelenica, namenjena počitku oziroma rekreaciji.
Pretežni del investicijskih sredstev pa je bil porabljen za temeljito prenovo obstoječega bencinskega servisa, ki ga poleg sodobne tehnološke in ekološke opremljenosti odlikuje tudi 150 kvadratnih metrov velika in dobro založena »Hip-Hop« trgovina z mini pekarno, bankomatom in telefonsko govorilnico, v njegovo dodatno ponudbo pa sodi tudi možnost čiščenja kemičnih WC-jev za avtodome. Pod 1.000 kvadratnimi metri nadstrešnice bencinskega servisa so umeščeni 4 točilni otoki s sedmimi agregati oziroma 20 iztakalnimi mesti. Servis, na katerem je zaposlena osemčlanska ekipa, obratuje 24 ur dnevno.

Čeravno načrti Petrola v zvezi z obratovanjem obeh objektov na Lomu II niso bili skromni, pa je avgustovski promet pričakovanja presegel. Prav tako so se kot izjemno zanesljivi in kakovostni izkazali tudi vsi izvajalci in podizvajalci investicijskih del, zlasti podjetja Primorje, d.d., Lesnina Inženiring in ITK Inženiring, ki so kljub požaru, ki je 24. junija skorajda uničil do tedaj že v veliki meri prenovljen gostinski objekt, poskrbela, da je bil tudi ta del investicije izpeljan v za to predvidenem obsegu in roku.