O-STA

Mladi slovenski raziskovalci zopet zelo uspešni

Družboslovci osvojili dve zlati in dve bronasti priznanji

Ljubljana, 17. november 2020 - Pretekli vikend je na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov družboslovnih smeri - The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, in pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Letos je tekmovanje organiziral Regionalni center za talente Beograd II, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) pa se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila tretjič zapored. Po uvodni prireditvi so tekmovalci svoje naloge uspešno predstavili 14. novembra, naslednji dan pa je sledila zaključna prireditev in podelitev priznanj.


Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS) in je bilo tokrat organizirano tretjič. Na daljavo se je tako predstavilo 45 dijakov in dijakinj iz 9 držav celega sveta.


Slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 54. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Na področju sociologije je dobitnica zlatega priznanja na domačem tekmovanju mladih raziskovalcev Živa Buzeti z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in z nalogo Romi - marginalci v družbi? osvojila zlato priznanje. Zlato priznanje je osvojila tudi Alja Nike Kastrin s Srednje zdravstvene šole Ljubljana z nalogo Strelauova teorija temperamenta in Stroopov učinek, ki pokriva področje psihologije.


Z ekonomijo se je ukvarjala Lina Jenšac z II. Gimnazije Maribor, ki je za nalogo Poraba Zoisovih štipendij pri srednješolcih prejela bronasto priznanje. S svojo nalogo z naslovom Ali in kako drža (ne)moči vpliva na posameznika s področja psihologije je Asta Gerjevič Debevec iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola, prav tako prejela bronasto priznanje.


Slovensko ekipo je vodila mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.


Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.


Dodatne informacije
Mija Kordež in Aljoša Seljak
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov:

mija.kordez@zotks.si

aljosa.seljak@zotks.si


Telefon:

01/425 07 75

031/660 378


Vtisi slovenskih tekmovalk


Živa Buzeti o obliki tekmovanja na daljavo


Izvedba tovrstne konference na daljavo je predstavljala nekaj popolnoma novega in še kakšno leto nazaj, težko predstavljivega. Na žalost je otvoritev potekala na nekoliko drugačen način kot po navadi, medkulturno povezovanje in sklepanje novih, prijateljstev je bilo zato nekoliko težje. Kljub temu je tekmovalni duh in želja po znanju bila prisotna skozi oba dneva konference.

Tako organizatorji tekmovanja, kot tudi sodniki sami so se trudili po najboljših močeh, da so nastopi potekali brez motenj in kar se da profesionalno, čeprav preko ekrana. Tehnične težave, zaradi katerih smo bili vsi skeptični o poteku tekmovanja, niso predstavljale ovir in govori so potekali nemoteno, tako je vsak udeleženec imel možnost predstaviti svojo nalogo po najboljših zmožnostih.

Konferenca na daljavo, ki je bila odlično organizirana, je predstavljala sproščeno atmosfero, saj je vsak svoj govor izvedel kar iz udobja lastnega doma, z obilico prigrizkov in udobnimi oblačili (v mojem primeru srajco in spodnjim delom pižame).


Asta Gerjevič Debevec o komisiji


Komisija je po predstavitvi komentirala nalogo in predstavila svoje poglede na temo ter postavila dodatna vprašaja o sami nalogi. Komisija je podala tudi zanimiva vprašanja, ki so odprla razpravo o predstavljeni temi. Prav tako je spodbudno delovala na vse tekmovalce saj so jih člani komisije pozitivno spodbujali in poleg konstruktivnih kritik podali tudi več pohval.


Lina Jenšac o tekmovanju


Tekmovanje na mednarodni ravni je posebna izkušnja, ki širi obzorja in ti omogoča perspektivnejši pogled na globalne tematike in ne samo probleme, ki jih raziskujemo Slovenci. Je kot potovanje kjer spoznavaš nove kulture, njihove pristope in načine razmišljanja. Punce smo letos imele to smolo, da smo sotekmovalce spoznale le preko predstavitvenih videov, tako da z mednarodnimi prijateljstvi ne bo nič, smo se pa vseeno imele lepo, ko smo se virtualno "podružile" med vajami.