O-STA

Prof. dr. Mitja Brilly prejel častni naziv zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

3. decembra 1919 je na Univerzi v Ljubljani potekalo prvo predavanje v slovenskem jeziku, zato ta dan štejemo za rojstni dan najstarejše in največje Univerze v Sloveniji, ki danes uživa ugled tudi v svetovnem merilu. Na Univerzi v Ljubljani tako vsako leto prvi teden v decembru z največjim spoštovanjem predstavijo najodličnejše raziskovalne dosežke, podeljujejo častne nazive, plakete, nagrade in priznanja tistim, s pomočjo katerih je Univerza v Ljubljani iz leta v leto boljša univerza.

Letos je častni naziv zaslužni profesor, ki ga podeljujejo upokojenim profesoricam in profesorjem Univerze v Ljubljani za prepoznaven prispevek pri delovanju, ugledu in razvoju Univerze v Ljubljani, prejel prof. dr. Mitja Brilly, upokojeni profesor Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Prof. dr. Mitja Brilly sodi med vodilne strokovnjake s področja hidroloških znanosti in vodarstva. S svojim dolgoletnim in izredno aktivnim delovanjem tudi v okviru mednarodnega hidrološkega programa IHP UNESCO je postavil slovensko hidrološko znanost v svetovni vrh. Svoje izkušnje in znanje je uspešno prenesel na mlajše generacije, saj je vzgojil deset doktorjev znanosti, ki nadaljujejo njegovo delo. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim medaljo za zasluge Slovaške akademije znanosti.