O-STA

Ponovno odprta tudi Galerija F-bunker in aktivnosti, posvečene 30-letnici slovenske državnosti

Velenje, 28. januar 2021 - Muzej Velenje bo jutri, v petek, 29. januarja, spet odprl vrata Galerije F-bunker, danes pa začenja z objavami, posvečenimi 30-letnici samostojnosti Slovenije.

Muzej Velenje bo jutri, v petek, 29. januarja, ponovno odprl vrata Galerije F-bunker v podhodu pri Vili Bianca v Starem Velenju. Galerija bo odprta ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih med 19. in 21. uro, ob sredah in sobotah pa med 9. in 11. uro. Trenutno je v Galeriji F-bunker, namenjeni predstavljanju fotografske in filmske umetnosti, na ogled multimedijska razstava MOV360 avtorjev Staneta Špegla in Jureta Pukla. Projekt sestavljajo glasbeni album "30 Vaccines" tridesetih kratkih skladb, video zgodbe in panoramske fotografije, posnete na velenjskih ulicah v času karantene s posebno 360-stopinjsko kamero.

Danes, 28. januarja, pa Muzej Velenje začenja z objavljanjem spletnih vsebin, povezanih z obdobjem osamosvajanja Republike Slovenije. Na muzejskih Facebook in Instagram profilih ter na spletni strani bodo objavili prvega od 12 predmetov s stalne razstave Spominskega centra 1991, muzejske enote, posvečene procesom osamosvajanja v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini, ki jih bodo - enega na mesec - predstavljali v letošnjem letu. Poleg tega bo Muzej Velenje 30-letnico slovenske samostojnosti zaznamoval še z zbiranjem spominov (zapisov, fotografij, predmetov) na čas osamosvajanja, kratkim dokumentarnim filmom o pomnikih vojn v Šaleški dolini, pedagoškimi programi za otroke in mladino ter gostujočo razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske o slovenski brzostrelki MGV-176.

Prvi na spletnih mestih Muzeja Velenje predstavljen predmet, povezan z osamosvojitvijo Slovenije, je prvi slovenski denar. Za razliko od zastave in himne, ki imata predvsem simbolno vlogo, je nacionalni denar tisti nepogrešljivi spremljevalec osamosvajanja naroda, ki ponazarja tudi stvarno, ekonomsko narodovo samostojnost in neodvisnost. Prvi slovenski denar, ki je bil takrat še brez imena in se ga je zato med ljudmi kasneje oprijelo ime "bon", so tiskali v strogi tajnosti v celjski tiskarni Cetis med novembrom 1990 in januarjem 1991, ter ga nato skrivali na različnih lokacijah v okolici Ljubljane. Zaradi določil Brionskega sporazuma smo bili Slovenci prve mesece po razglasitvi neodvisnosti še vedno primorani uporabljati jugoslovanske dinarje. Prvi slovenski denar, ki so mu v državnem zboru po dolgotrajnem tehtanju nadeli ime tolar, je med Slovenci zaokrožil 9. oktobra 1991, ko je Slovenija skladno z določili Brionskega sporazuma izstopila iz jugoslovanskega monetarnega sistema ter začela z menjavo jugoslovanskih dinarjev z novo slovensko valuto. Na vseh "bonih" sta bila upodobljena Triglav in knežji kamen, bankovci pa so se med seboj ločili po barvi in izpisani nominalni vrednosti.

Prisrčno povabljeni v Muzej Velenje! Obiščite nas v naših enotah Velenjski grad, Muzej usnjarstva na Slovenskem, Hiša mineralov in Galerija F-bunker ter na spletu!

Več informacij: Mojca Ževart (gsm: 041 200 240)