O-STA

Odprtje razstave "Šaleška dolina - dolina gradov", strokovna predavanja dr. Mirana Aplinca in dr. Aleksandre Gačić ter 32. Pikin festival


Odprtje razstave "Šaleška dolina - dolina gradov", strokovna predavanja dr. Mirana Aplinca in dr. Aleksandre Gačić ter 32. Pikin festival

Velenje, 6. september 2021 - V sredo, 8. septembra, Muzej Velenje vabi na strokovno predavanje dr. Mirana Aplinca, v četrtek, 9. septembra, pa bo na strokovnem predavanju predavala dr. Aleksandra Gačić. V sredo, 8. septembra, ob 18. uri bodo na Velenjskem gradu odprli multimedijsko razstavo "Šaleška dolina - dolina gradov" avtorja Staneta Špegla. V petek, 10. septembra, se začenja 32. Pikin festival, v okviru katerega Muzej Velenje pripravlja dogajanje v festivalski Muzejski četrti.

V sredo, 8. septembra, Muzej Velenje ob 18. uri vabi v Kulturni dom Šoštanj na strokovno predavanje dr. Mirana Aplinca, kustosa Muzeja usnjarstva na Slovenskem. Na predavanju z naslovom "Oskrba prebivalstva v času 1. svetovne vojne v občini Šoštanj" bodo poslušalci prisluhnili predstavitvi tematike 1. svetovne vojne v Šoštanju in okoliških občinah skozi organizacijo preskrbe prebivalstva in ukrepov oblasti za oskrbo vojske in drugih krajev monarhije.

Prva svetovna vojna je v vrste avstro-ogrske vojske pritegnila mnogo Slovencev, vojno, čeravno ne v jarkih, pa je prebivalstvo bojevalo tudi v zaledju. Odmev velike vojne v Šoštanju in okoliških občinah bo predavatelj orisal skozi organizacijo preskrbe prebivalstva in ukrepov oblasti za oskrbo vojske in drugih krajev monarhije. Skozi vojne razmere in spremembe običajnega toka življenja bo prikazan trud in težave oblasti za zagotavljanje osnovne preskrbe s kruhom in žiti, krompirjem, jajci, stročnicami, sladkorjem, maslom, kavo in nadomestki, oskrbo z mesom in maščobami in oskrbo s kurjavo. Prikazani bodo pogoji delovanja trgovine, obrti in industrije, uspešnosti vojnih posojil in nabirk prispevkov za vojne potrebe, nabirk kovin, propagande in cenzure, pomanjkanje delovne sile ter uporaba vojnih ujetnikov kot delovne sile. Vsakdan tega časa je avtor rekonstruiral s pomočjo ohranjenega gradiva Zgodovinskega arhiva Celje, takratnega časopisja in drugih virov.

V sredo, 8. septembra, vabijo velenjski muzealci ob 18. uri v atrij Velenjskega gradu, kjer bodo odprli multimedijsko razstavo "Šaleška dolina - dolina gradov" avtorja Staneta Špegla. Razstava skladatelja in avtorja multimedijskih vsebin Staneta Špegla predstavlja osem likovnih variacij upodobitev osmih šaleških gradov, ki jih je leta 1681 v delu "Topografia Ducatus Stirie" upodobil Georg Matthäus Vischer. Za vsakega izmed osmih šaleških gradov je Stane Špegel napisal tudi po eno skladbo, ki prinaša avtorjev osebni, domišljijski pogled v njihovo preteklost, sedanjost in prihodnost. V programu odprtja bodo sodelovali plesalci plesne skupine Šaleška gospoda. Razstava je del programa 32. Pikinega festivala.

Čeprav je bila Šaleška dolina dolga stoletja odmaknjena od pomembnejših trgovskih poti, je bila v poljudni kot tudi v strokovni literaturi večkrat označena kot Dolina gradov. Da je srednjeveška gospoda v tej "odročni" dolini zgradila toliko gradov, graščin in dvorcev, gre najbrž pripisati njenim naravnim danostim - čudoviti pokrajini in ugodnim vremenskim pogojem. Dolina se je v zadnjem stoletju iz pretežno agrarne pokrajine preoblikovala v izrazito industrijsko pokrajino, gradovi pa so ostali edini pričevalci nekoč slikovite in neokrnjene krajine in še danes pripovedujejo svoje zgodbe, tako stare kot nove. Pod eno izmed novih zgodb se podpisuje skladatelj in avtor multimedijskih vsebin Stane Špegel.

V četrtek, 9. septembra, ob 18. uri pripravljajo velenjski muzealci v Kulturnem domu Šoštanj predavanje dr. Aleksandre Gačić. Avtorica nedavno izdane knjige "Prvi med vsemi: železniški strokovnjak, inženir, politik, oče slovenskega zadružništva Mihael Vošnjak" bo spregovorila o Mihaelu Vošnjaku, za mesto Šoštanj in Slovenijo izredno pomembni osebnosti.

Dr. Aleksandra Gačić bo na predavanju predstavila biografski oris življenja in dela Mihaela Vošnjaka, za Slovence izjemno pomembne osebnosti 19. in 20. stoletja. Zgodovinarka dr. Aleksandra Gačić velja za poznavalko politične zgodovine in zgodovine diplomatike. Monografijo o Mihaelu Vošnjaku, v zgodovinopisju v preteklosti spregledani osebnosti, je pripravila ob 100-letnici njegove smrti.

V petek, 10. septembra, se začenja 32. Pikin festival. Muzej Velenje bo tudi letos aktivno sodeloval pri oblikovanju festivalskega dogajanja, ki se letos posveča temi "Igra za vse!". Tako od 11. do 15. septembra vabi vse obiskovalce, da obiščejo Muzejsko četrt na travniku med Galerijo Velenje in Upravno enoto Velenje. Med Pikinim vikendom, v soboto in nedeljo, bosta v Muzejski četrti med 10.00 in 18.30 gostovala dva slovenska muzeja - sobotno dogajanje bo popestril Muzej Premogovništva Slovenije, nedeljsko pa Otroški muzej Hermanov brlog, ki deluje v okviru Muzeja novejše zgodovine Celje. Program Pikinih popoldnevov med 13. in 15. septembrom pa bodo pripravili sodelavci Muzeja Velenje. Od 15.30 do 18.30 so vsi obiskovalci vabljeni, da se podajo v svet igre in igrač nekoč. Obiskovalci muzejske četrti bodo tako spoznali, da so tudi muzealci igrivi, igra pa je neločljiv del naše preteklosti.

Muzej Velenje v četrtek, 16. septembra, ob 18. uri vabi na Velenjski grad na odprtje prenovljene stalne razstave Mastodont. Prenova stalne razstave je potekala v sodelovanju s Paleontološkim inštitutom Ivana Rakovca ZRC SAZU ter Prirodoslovnim muzejem Slovenije in predstavlja pomemben mejnik pri obnovi vsebin Muzeja Velenje. Velenjski muzealci bodo mastodontu posvetili tudi septembrski muzejski podkast, ki bo objavljen 20. septembra, razstavo bodo predstavili tudi na prireditvi Velenje se predstavi na Titovem trgu v soboto, 18. septembra.

Muzej Velenje vabi, da se jim pridružite na raznovrstnih dogodkih!

Sporočilu za javnost prilagamo tudi vabilo na odprtje razstave "Šaleška dolina - dolina gradov".